Coldplay i Sting pozivaju na oslobađanje iranskog repera osuđenog na smrt
(Izvor: Ebrahim Noroozi/AP)

Coldplay i Sting pozivaju na oslobađanje iranskog repera osuđenog na smrt

Više od 100 osoba iz svijeta muzike, kulture i boraca za ljudska prava – uključujući Coldplay i Stinga – potpisalo je izjavu kojom pozivaju na oslobađanje iranskog repera Toomaja Salehija koji je u Iranu osuđen na smrt nakon protesta u znak podrške pravima žena.

33-godišnjaka, koji je glasno podržavao pokret Žene, život, sloboda u Iranu, sud u gradu Isfahanu 24. aprila osudio je na smrt, naveo je njegov odvjetnik.

Prvobitno je uhapšen u septembru 2022., a u zatvoru je proveo godinu i 21 dan, uključujući 252 dana u samici. Nakon što je pušten uz kauciju, opisao je kako je bio "teško mučen" tokom boravka u zatvoru. Ponovno je uhapšen dvije sedmice nakon puštanja, u decembru 2023., i optužen za “korupciju na Zemlji”.

Kroz svoju muziku, Salehi je bio otvoren u svojoj podršci demonstracijama u mjesecima nakon smrti Mahse Amini – koja je umrla dok je bila u policijskom pritvoru 2022. nakon što je uhapšena zbog navodnog nošenja “neprikladnog hidžaba”. Aminijina smrt izazvala je proteste širom Irana.

Izjavu koja poziva na oslobađanje Salehija, koju je sastavila zagovaračka skupina Index on Censorship, podržavaju Jade Thirlwall iz Little Mixa, DJ Rob Da Bank, spisateljica Margaret Atwood i kazališni redatelj Roshi Nasehi. U izjavi se kaže: “Kao umjetnici, muzičari, pisci i vodeće kulturne ličnosti, solidarni smo s Toomajem Salehijem. Tražimo da se njegova smrtna presuda odmah i bezuslovno ukine i da se bez odgode pusti iz pritvora, uz odbacivanje svih ostalih optužbi.

“Umjetnosti se mora dopustiti da kritizira, provocira, propituje i izaziva autoritet. To je i naše pravo i dužnost kao umjetnika.”

Salehi, koji ima više od dva miliona pratitelja na Instagramu, otvoreno je govorio o iranskom režimu u protestnim pjesmama kao što su Mouse Hole, Turkmenchay i Pomegranate, koje kritiziraju režim, prozivaju korupciju i podržavaju bolja prava za radnike i žene. Skladateljica i pijanistica iz Londona Tamara Barschak, koja je potpisala peticiju, rekla je: "Ja sam pristalica demokratije, pravde i u potpunosti se protivim opresivnim režimima."

Barschak je rekla da se osjećala šokiranom kada je čula za Salehijevu smrtnu kaznu i pozvala na povećanje svijesti o toj temi - posebno u svijetu muzike. Potaknula je muzičare da potpišu dokument Indeks cenzure, pišu pjesme o Salehiju i raspravljaju o njegovom slučaju na društvenim mrežama. "Moramo upozoriti ljude na razmjere ovog režima", rekla je. “Činjenica da je ovaj jadni muzičar pod prijetnjom pogubljenja zbog izražavanja svojih uvjerenja je užasna. O ovome bi svi trebali govoriti; Ja ću kao muzičar početi pričati o tome online.”

Još jedna od potpisnica izjave, Elli Brazzill, iz grupe za kampanju Art Not Evidence sa sjedištem u Velikoj Britaniji, rekla je: "Ova smrtna kazna za stvaranje muzike je zastrašujući korak. Umjetnici su kroz historiju bili meta jer su muzika i umjetnost tako moćni mediji. Cenzura muziku, posebno pobunjeničke ili protestne muzike, postoji hiljadama godina širom svijeta, ali biti osuđen na smrt zbog toga jednostavno je nezamislivo.”

Kurdsko-iranski reper Saman Yasin također je uhapšen u Iranu 2022. nakon protesta Žene, život, sloboda i osuđen na smrt. Presuda je poništena u decembru 2022. i on je sada osuđen na pet godina egzila, navodi proreformska novinska kuća IranWire.

Jemimah Steinfeld, nova izvršna direktorica Index on Censorship, pohvalila je razmjer potpore koju je organizacija dobila za Salehijevo oslobađanje. “Opseg i raznolikost potpisnika ove izjave šalje jasnu poruku međunarodne kulturne zajednice da Toomaja treba smjesta osloboditi.

"Toomaj je hrabar i briljantan i nevjerovatno je ponizno, u najmanju ruku, vidjeti kako se ljudi ujedinjuju za njega na način na koji su to učinili... Iran se mora pridržavati svojih međunarodnih obaveza u pogledu ljudskih prava."

federalna.ba/The Guardian

podrška reper Iran