CNN otkazao intervju s Raisijem zbog zahtjeva za nošenje marame
(Izvor: CHRISTIANE AMANPOUR)

CNN otkazao intervju s Raisijem zbog zahtjeva za nošenje marame

Iskusna novinarka CNN-a Christiane Amanpour otkazala je intervju s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem nakon što je zahtijevao da nosi maramu tokom njihovog susreta u New Yorku.

Amanpour je istakla da to nijedan prethodni predsjednik nije tražio kada ih je intervjuirala izvan Irana.

Kaže da joj je pomoćnik Raisi rekao da je to zbog "situacije u Iranu".

Smrt žene uhapšene u Iranu zbog navodnog kršenja pravila o nošenju hidžaba izazvala je nasilne nemire.

Mahsa Amini, 22, pala je u komu prošle sedmice, nekoliko sati nakon što ju je policija za moral uhapsila. Policajci su je navodno tukli palicom po glavi i udarali joj glavom o jedno od njihovih vozila. Policija je rekla da nema dokaza o bilo kakvom maltretiranju i da je pretrpjela "iznenadno zatajenje srca".

Protesti, koji traju već sedmi dan, zahvatili su 80 drugih gradova i mjesta u Islamskoj Republici. Najmanje 17 ljudi je ubijeno.

Intervju bi bio prvi za gospodina Raisija na tlu SAD-a, tokom njegove posjete Generalnoj skupštini UN-a.

Amanpour je rekla da je bila spremna to učiniti kada je jedan od predsjednikovih pomoćnika insistirao da pokrije kosu na zahtjev gospodina Raisija. "Mi smo u New Yorku, gdje ne postoji zakon ili tradicija u vezi s hidžabom", napisala je kasnije na Twitteru.

Amanpour je dodala da je Raisijev pomoćnik jasno dao do znanja da intervjua neće biti ako ona ne nosi maramu, rekavši da je to "predmet poštovanja". Njen tim otišao je s intervjua odbivši ono što je nazvala zahtjevom "bez presedana i neočekivanim uslovom". Američka voditeljica kasnije je objavila svoju sliku bez marame ispred prazne stolice na kojoj je trebao sjediti iranski predsjednik.

Raisi je izabran prošle godine, a u augustu je potpisao nalog za provođenje novog popisa ograničenja. To je uključivalo uvođenje nadzornih kamera i kažnjavanje otkrivenih žena ili upućivanje na "savjetovanje", te obaveznu zatvorsku kaznu za svaku Iranku koja je ispitivala ili objavljivala sadržaj protiv pravila nošenja hidžaba na internetu.

Ograničenja su dovela do porasta hapšenja, ali su također izazvala porast broja žena koje na društvenim mrežama objavljuju svoje fotografije i videozapise bez marama - nešto što se samo intenziviralo u danima nakon smrti Amini.

To je pitanje s kojim se dopisnice suočavaju kada intervjuiraju više dužnosnike u kojima su marame problem. Kad rade u Iranu, gdje je pokrivanje obavezno, toga se moraju pridržavati.

U prošlosti su iranski dužnosnici prihvatali da se pravilo ne primjenjuje izvan njihovih granica. Ali slika nepokrivene dopisnice - i to one s iranskim podrijeklom - koja ispituje ultrakonzervativnog predsjednika o onome što je sada eksplozivno pitanje kod kuće, mora se smatrati previše politički riskantnim.

Slična je osjetljivost u Afganistanu kojim upravljaju talibani. Neki talibani na višim pozicijama čak su rekli da se ne mogu snimati kako sjede s novinarkama. Ali neki su manje strogi.

Mnogi od novinara obično se vode onim što je najbolje za postizanje najboljeg intervjua. Postoji ravnoteža između nepokazivanja nepoštovanja i neprihvaćanja diktata. Ali kada je intervju o hidžabu, to je druga priča, piše BBC.

federalna.ba/BBC

CNN Ebrahim Raisi Christiane Amanpour
Ebrahim Raisi Iran
0 21.09.2022 19:09
Joe Biden Ebrahim Raisi Generalna skupština UN
0 21.09.2022 09:57
Ebrahim Raisi Recep Tayyip Erdoğan
0 19.07.2022 15:50
Recep Tayyip Erdoğan Ebrahim Raisi
0 19.07.2022 08:42