Članovi ruskog disidentskog rok benda suočeni sa deportacijom s Tajlanda
(Izvor: Arhiv)

Članovi ruskog disidentskog rok benda suočeni sa deportacijom s Tajlanda

Članovi disidentskog ruskog rok benda koji kritikuje rat u Ukrajini suočavaju se sa mogućom deportacijom u domovinu s Tajlanda nakon što su uhapšeni na otoku Puket zbog rada bez dozvole, saopćilo je u ponedeljak nekoliko zvaničnika Reutersu.

Aktivisti za ljudska prava strahuju da bi se samoprognani rok bend Bi-2 suočio sa oštrom kaznom ako bude vraćen u Moskvu. Grupa je poznata po osudi ruske invazije na Ukrajinu, a njenog pjevača Igora Bortnika ruske vlasti su označile kao "stranog agenta" nakon što je kritizirao predsjednika Vladimira Putina na internetu.

Sedam članova benda privedeno je u imigracioni pritvorski centar u Bangkoku nakon hapšenja 24. januara zbog rada bez dozvole, izjavio je za Reuters Kriangkrai Ariyaying, nadzornik Imigracionog biroa Puketa.

- To obično rezultira deportacijom u zemlju porijekla, ali postoji određena diskrecija (u pogledu odredišta) - kazao je Kriangkrai.

Sunai Phasuk, viši istraživač na Tajlandu za Human Rights Watch, izjavio je da će se članovi benda "vjerovatno suočiti s teškim krivičnim progonom i drugim teškim opasnostima” ukliko budu vraćeni u Rusiju zbog svog disidentskog statusa.

- Ovaj slučaj je lakmus proba usklađenosti Tajlanda s osnovnim principima ljudskih prava - kazao je on.

Drugi zvaničnici koji su odbili da budu identifikovani jer nisu bili ovlašteni da razgovaraju s medijima kazali su Reutersu da bi članovi benda mogli da potraže alternativnu destinaciju ukoliko se osejćaju nesigurno da se vrate u Rusiju.

Članovi benda s dvojnim državljanstvom imaju mogućnost da izaberu bilo koju drugu zemlju kojoj pripadaju kao zemlju porijekla, kazao je jedan zvaničnik.

Neki članovi benda imaju dvojno državljanstvo Izraela i Australije, dvije zemlje u kojima je bend bio smješten prije nego što su se preselili u Rusiju 1999. Menadžment Bi-2, izraelska ambasada u Bangkoku i australsko ministarstvo vanjskih poslova i trgovine nisu odmah odgovorili za zahtjev Reutersa za komentarom.

Tajland bend disidenti
Tajland istospolni brakovi zakon
0 18.06.2024 11:07
Gaza taoci Tajland
0 17.05.2024 10:33
Tajland istospolni brakovi zakon
0 27.03.2024 10:05