Civilna zaštita BPK-a šalje prvi kontingent pomoći Unsko-sanskom kantonu

Civilna zaštita BPK-a šalje prvi kontingent pomoći Unsko-sanskom kantonu

Kantonalni stab Civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona na vanrednoj sjednici donio je odluku kojom je odobrena materijalno-tehnička podrška stanovništvu poplavljenih područja u Unsko-sanskom kantonu.

Po riječima komandanta Štaba Civilne zaštite BPK-a Muradifa Kanlića, na sjednici je razmatran dopis premijera Vlade Unsko-sanskog kantona, u kojem se traži pružanje pomoći u saniranju posljedica izazvanih posljednjim poplavama te je Kantonalni štab civilne zaštite BPK Goražde donio odluku na osnovu koje će BPK Goražde pružiti interventnu materijalno-tehničku podršku u saniranju posljedica katastrofalnih poplava stanovnicima na prostoru Unsko-sanskog kantona.

Kanlić je potvrdio da je prvi kontingent pomoći u poplavljena područja upućen već danas

- U skladu sa mogućnostima poslali smo najneophodniju materijalno-tehničku pomoć koja je nužna u ovim trenucima, a u pitanju je oprema za isušivanje, kreveti, vreće za spavanje, kabanice, kabanice, kreveti, vreće za spavanje, vreće za pijesak I sredstva za dezinfekciju. Znamo da svaki vid podrške znači u ovakvim situacijama, a Vlada BPK-a će i u narednom periodu pokušati iznaći mogućnost za novčanu podršku – kazao je Kanlić.

Takođe, usvojena je i odluka kojom se Kantonalnoj upravi ciivlne zaštite Unsko-sanskog kantona dodjeljuje i 3.750 litara pitke flaširane vode, koja je, kako se navodi u molbi premijera Vlade USK-a, neophodna za potrebe stanovništva.

Naredni kontingent pomoći iz BPK Goražde u poplavljena područja bit će upućen u ponedjeljak.

federalna.ba/Fena

BPK USK poplave poplava