Cisterna sa gorivom ušla u Gazu prvi put od početka rata
(Izvor: EPA/EFE)

Cisterna sa gorivom ušla u Gazu prvi put od početka rata

Cisterna sa gorivom ušla je danas u Pojas Gaze preko graničnog prelaza Rafah iz Egipta, javio je egipatski državni medij Al Kahera News što predstavlja prvu isporuku goriva palestinskoj enklavi od početka rata Izraela i Hamasa 7.oktobra. Jedan egipatski izvor je najavio da će gorivo biti isporučeno Ujedinjenim nacijama kako bi se doprinjelo raspodjeli pomoći nakon što su kamioni na palestinskoj strani stali zbog nestašice.

UN su rekle da nisu primile dovoljno goriva, ali je ostalo nejasno da li su dobile čitavu količinu koja je stigla iz Egipta, prenijela je agencija France press. "To je jednako polovini kamiona i nije uopšte dovoljno. Mnogo više je potrebno. Gorivo se koristi kao oružje rata, to se mora zaustaviti", ocijenila je Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) na društvenoj mreži X (bivši Twitter).

UNRWA je u odvojen saopštenju potvrdila da je primila preko 2300 litara goriva i da je to samo "devet procenata" dnevnih potreba da se nastavi rad na spasavanju života. Izraelska vojska je rekla da je početkom ove sedmice isporučila gorivo bolnici Shifa u glavnom gradu Gaze, ali da je Hamas spriječio medicinski centar da ga primi.

Kako je naveo AP u bolnici je rečeno da zaposleni rizikuju da budu ubijeni ako izađu po gorivo van bolnice gdje su se vodile borbe između pripadnika Hamasa i izraelskih vojnika. Izrael tvrdi da islamski ekstremistički Hamas ima zalihe goriva, pored ostalog, koje čuva podalje od sve očajnijeg civilnog stanovništva.

federalna.ba/Beta

UN Egipat Gaza Gorivo