videoprilog Berine Pašalić (Dnevnik 2)

I najmlađi Zeničani najavili Čimburijadu

U deset najboljih svjetskih manifestacija uvrštena je i zenička proslava prvog dana proljeća piznatija kao Čimburijada. Nakon što je, zbog uvjeta izazvanih koronavirusom, posljednje dvije godine organizaovana virtuelno te bez zvaničnog okupljanja, Čimburijada se sutra vraća na Kamberovića polje.

Stoljetnu tradiciju Zeničani uspješno prenose i na najmlađe. Uz maskotu Čimburka, muziku i ples pozdravili dolazak proljeća i najavili Čimburijadu koju će u zeničkim vrtićima obilježiti uz tradicionalni čimbur-jelo od jaja. 

"Zato što je to prvi dan proljeća. Danas ćemo na proljeće jaja praviti." "Proljeće je kad se pravi čimbur. A čimbur se pravi kod kuće od jajeta. Čimbur je zdrav za mozak", kazali su nam mališani JU POIO Zenica. 

Pripreme za Čimburijadu u vrtićima traju već danima, a na prvi dan proljeća neizostavan doručak za sve mališane je čimbur, istakla je direktorica JU POIO Zenica Jasmina Gasal: 

"U naše aktivnosti svakako su uključeni roditelji koji na svoj način učestvuju u našim aktivnostima, Svako dijete je ponijelo po jedno jaje od kuće ne zato što mi nemamo jaja u ustanovi nego da znaju da se na taj dan u Zenici tradicionalno jede čimbur."

Iza organizacije ove manifestacije stoji Forum građana Zenica, a druženjem djece sa Čimburkom otvorili su niz aktivnosti kojima će obilježiti prvi dan proljeća na Kamberovića polju. 

"Vizija foruma građana je da se održi tradicija a najbolji način da se to odradi je da se prenese na naše najmlađe sugrađane. Između ostalog tu će biti Duvački orkestar, tu će biti takmičenje u pripremanju čimbura, tu će biti izložba fotografija Zenice i mnogo još dodatnih", kazao je potpredsjednik Foruma građana Drago Đorđić. 

U dvogodišnjoj pauzi od tradicionalnog dočeka Čimburijade, Forum građana Zenica finalizirao je aplikaciju za nominaciju Čimburijade na preliminarnu listu  nematerijalne kulturne baštine BiH.

federalna.ba

Čimburijada Zenica čimbur