CIKBiH: Neophodna reforma izbornog zakonodavstva u BiH

CIKBiH: Neophodna reforma izbornog zakonodavstva u BiH

Konferencija “Unapređenje integriteta izbora u Bosni i Hercegovini”, na kojoj su kao panelisti učestvovali  predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović i član Željko Bakalar održana je danas u Sarajevu, u organizaciji Transparency International u BiH (TIBiH).

Na konferenciji su učestvovali pojedini članovi Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici drugih relevantnih institucija u BiH, međunarodne zajednice, organizacija civilnog društva i medija. 

Arnautović je u uvodnom izlaganju na panelu “Reforma izbornog zakonodavstva” istaknuo nužnost izborne reforme u BiH i to u više segmenata izbornog procesa.

Govorio je o potrebi uspostave drugačijeg sistema imenovanja biračkih odbora, uključujući razmatranje kriterija za odabir članova i izbjegavanje političkog utjecaja, prednostima i rizicima digitalizacije izbornog procesa i potencijalnim rješenjima, mjerama koje se mogu poduzeti kako bi se spriječile uočene devijacije u različitim fazama izbornog procesa, kao i o transparentnosti i povjerenju javnosti u izborni proces.

Na panelu  „(Zlo)upotreba javnih sredstava u predizbornom periodu“ pored ostalih prezentaciju je održao član CIK-a BiH Željko Bakalar koji je govorio o dosadašnjim iskustvima Centralne izborne komisije BiH, ali i o sudskoj praksi - saopćeno je iz CIK-a BiH.

federalna.ba/Fena

CIK BiH Suad Arnautović Željko Bakalar
CIK BiH edukacija kontrola izborni rezultati
0 26.02.2024 11:37
CIK BiH SIP BiH Anna Lührmann Irena Hadžiabdić
0 08.02.2024 17:48
CIK BiH Irena Hadžiabdić Johann Sattler
0 16.01.2024 13:38
Christian Schmidt CIK BiH Irena Hadžiabdić Goran Mišković
0 12.01.2024 17:30
Željko Bakalar CIK BiH SIP BiH Dom naroda Dom naroda BiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda PSBiH
0 28.12.2023 19:30