CIK: Postupak dodjele zamjenskog mandata propisan je Izbornim zakonom BiH i Uputstvom
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

CIK: Postupak dodjele zamjenskog mandata propisan je Izbornim zakonom BiH i Uputstvom

Centralna izborna komisija BiH danas je pojasnila da je procedura utvrđivanja prestanka mandata i dodjele mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu propisana Izbornim zakonom BiH i Uputstvom o dodjeli i prestanku mandata.

Dodaju da CIK donosi odluku o prestanku mandata izabranog člana organa vlasti na svim nivoima neposrednih i posrednih izbora u Bosni i Hercegovini, obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, te vodi i prethodni postupak ako je potrebno o utvrđivanju činjeničnog stanja (u slučaju kada je izabrani zvaničnik podnio ostavku, da je to učinio svojom voljom).

Također, Centralna izborna komisija BiH donosi odluku o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti i dodjeli mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste iste političke stranke u roku koji ne može biti duži od 15 dana od dana kada su nastupili razlozi za prestanak mandata, odnosno od saznanja o razlogu za prestanak mandata i o tome obavještava izabranog člana organa vlasti kojem prestaje mandat.

Prije nego što dodijeli mandat sljedećem kvalificiranom kandidatu, Centralna izborna komisija BiH provjerava kod Apelacionog odjela Suda BiH da li je nezadovoljna strana u roku od dva dana od dana prijema odluke podnijela žalbu na odluku Centralne izborne komisije BiH o prestanku mandata izabranom članu organa vlasti i dodjeli mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste.

Članu organa vlasti kojem je dodijeljen mandat, umjesto člana organa vlasti kojem je prestao mandat u skladu s Izbornim zakonom BiH, mandat teče od dana pravosnažnosti odluke kojom mu je dodijeljen mandat, ukoliko naravno prethodno prihvati mandat. Sa danom pravosnažnosti odluke stiču se i uslovi za uručenje Uvjerenja o dodjeli mandata, saopćeno je iz CIK-a.

federalna.ba/Fena

CIK BiH
Srđan Amidžić CIK BiH Christian Schmidt
0 04.04.2024 20:54
CIK BiH finansiranje izbori
0 03.04.2024 12:00
Julian Reilly Irena Hadžiabdić CIK BiH Ujedinjeno Kraljevstvo
0 02.04.2024 16:53
Christian Schmidt Izborni zakon BiH OHR CIK BiH
0 27.03.2024 20:42