CIK BiH potpisao izjavu 'Zajedno protiv govora mržnje'
(Izvor: CIK BiH)

CIK BiH potpisao izjavu 'Zajedno protiv govora mržnje'

Članica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Vanja Bjelica-Prutina danas je u Domu Ujedinjenih nacija u Sarajevu uime Centralne izborne komisije BiH potpisala zajedničku izjavu “Zajedno protiv govora mržnje”.

Osim CIK-a, izjavu su potpisali predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Institucije potpisnice izjave su potvrdile predanost i odlučnost da se bore i osude sve oblike govora mržnje, na bilo kojoj osnovi, u skladu s njihovim nadležnostima i međunarodnim normama i standardima ljudskih prava.

U izjavi je izražena predanost jačanju međusobne saradnje, te je istaknuto opredjeljenje za saradnju sa organizacijama civilnog društva, kako bi se podigla svijest o govoru mržnje i njegovim posljedicama i kako bi se ujedinile snage u sprečavanju i borbi protiv govora mržnje.

Prutina je prenijela poruku predsjednika CIK-a Suada Arnautovića koji je naglasio važnost podizanja svijesti i edukacije birača i najšire javnosti, kako bi prepoznali sve oblike govora mržnje ispoljene od političkih zvaničnika, kandidata i njihovih pristalica.

Suzbijanje govora mržnje za cilj ima jačanje tolerancije u društvu i prijeko potreban razvoj i napredak demokratskih procesa, saopćeno je iz CIK-a.                                      

federalna.ba/Fena

Centralna izborna komisija BiH Zajedno protiv govora mržnje
Centralna izborna komisija BiH glasanje/glasovanje glasanje
0 08.08.2022 15:46
Suad Arnautović CIK BiH Centralna izborna komisija BiH e-Izbori
0 06.08.2022 11:50
Centralna izborna komisija BiH prijave za glasanje izvan BiH
0 21.07.2022 13:45
Centralna izborna komisija BiH kandidati
0 14.07.2022 11:34
Centralna izborna komisija BiH izbori Vijeće ministara Bosne i Hercegovine reakcije
0 17.05.2022 20:12
Centralna izborna komisija BiH
0 06.05.2022 11:17