CIK BiH: Čak 49 političkih stranaka nije podnijelo godišnji finansijski izvještaj
(Izvor: AA/Arhiva)

CIK BiH: Čak 49 političkih stranaka nije podnijelo godišnji finansijski izvještaj

Godišnji finansijski izvještaj za 2023. godinu nije podnijelo 49 političkih stranaka što čini 26,2 posto od ukupnog broja, saopćila je Centralna izborna komisija BIH, javlja Anadolu.

Zakonom o finansiranju političkih stranaka propisano je da su političke stranke dužne voditi evidenciju osvojim prihodima i rashodima, te Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnijeti financijski izvještaj za svaku kalendarsku godinu (računovodstvenu godinu). Finansijski izvještaj se podnosi do 31. marta naredne godine.

U vezi sa navedenim Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je uputila akt svim političkim strankama, kojim ih je upozorila na zakonsku obavezu podnošenja godišnjeg financijskog izvještaja za 2023. godinu čini 31. marta 2024. godine.

Godišnji finansijski izvještaj za 2023. godinu podnijelo je 138 političkih stranaka, što čini 73,80% od ukupno 187 političkih stranaka sa evidencije Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Političkim strankama koje nisu podnijele godišnji finansijski izvještaj za 2023. godinu, Centralna izborna komisija BiH će uputiti urgenciju za dostavljanje istih, čime im se u skladu sa odredbom iz člana 14. stav (3) Zakona o finansiranju političkih stranka daje mogućnost da prije izricanja kazne ili preduzimanja administrativne mjere, dobrovoljno postupe i podnesu finansijske izvještaje.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine godišnje financijske izvještaje političkih stranaka za 2023. godinu, sa podacima o izvorima financiranja, će objaviti na svojoj web stranici.

federalna.ba/AA

finansijski izvještaj CIK političke stranke