Prilog: Maida Alić

Christian Schmidt planira nametnuti rješenja koja će deblokirati izbor Vlade Federacije

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) početkom aprila planira nametnuti rješenja koja će deblokirati izbor Vlade Federacije, na način da se ona može imenovati bez potpisa predsjednika i dva potpredsjednika. Pravo veta imat će onaj predsjednik ili potpredsjednik koji dobije dvotrećinsku podršku u klubu konstitutivnih naroda iz kojeg dolazi u Domu naroda i dvotrećinsku podršku kluba naroda kojem pripada u kantonu gdje je taj narod najmnogoljudniji. Tako bi se odluka o imenovanju Vlade premjestila iz Doma naroda u tri kantona. To su HNK, Tuzlanski i Kanton Sarajevo, odakle dolazi najviše delegata iz hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Iz SDA i DF-a žestoke kritike. Lider DF-a Željko Komšić napisao je:

 

„Umjesto navedenog rješenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem i neskriveno jasnijem šovinističko-fašističkom rješenju. A to je - ukidaju se izbori u Federaciji!“. 

 

Ako neko prihvata da ga stranac ili visoki predstavnik instalira i dovede na vlast onda je to problem onih koji to prihvaćaju, a ne SDA koja se drži Ustava i zakona, kaže potpredsjednik stranke Safet Softić:

 

„Teško je predvidjeti bilo kakvu reakciju u ovom slučaju ali ako je ono što je u medijima najavljeno, onda bi imalo nesagledive posljedice po sudbinu ove zemlje. Kako bi javnost reagirala u BiH to ostaje da se vidi ali čisto sumnjam da se i gospodin Šmit ma kolike bile njegove ovlasti smije odvažiti i napraviti takvu štetu cijeloj zemlji.“ 

 

13 delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije koji čine većinu u Klubu Bošnjaka, uputili su otvoreno pismo potpredsjedniku Refiku Lendi u kojem ga podsjećaju na njegovu ustavnu obavezu da zastupa stavove i interese cjelokupnog bošnjačkog naroda u Federaciji, čija je biračka volja sa prošlih Općih izbora pretočena u Klub Bošnjaka.

Ovakva rješenja nisu prihvatljiva ni za vladajuće stranke Osmorke. Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Državnog parlamenta Kemal Ademović iz NIP-a kazao je u saopćenju da prijedlozi koji su objavljeni u medijima jasno pokazuju da bi se navedenim izmjenama cementirao etnički princip odlučivanja u Bosni i Hercegovini. Ademović u saopćenju navodi:

 

Posebno zabrinjava činjenica da imenovanje nove Vlade ovisi umnogome od jednog kantona koji bi mogao blokirati njeno imenovanje, a što, povrh svega, pokazuje naznake definiranja obrisa 'trećeg entiteta”.

 

Šmit prije svega mora protumačiti ono što je uradio u izbornoj noći jer je to uvelo konfuziju, mogućnost blokade i sam izbor gospodina Lende je rezultat intervencije gospodina Šmita, kaže Admir Čavalić iz Stranke za BiH naglašavajući da je loše rješenje davanje kantonima ovlasti:

 

“Preko million građana je glasalo za federalne liste. Mislim da je to uvertira za stvaranje entiteta od kantona, dajemo veće ovlasti kantonima. Čak i da se uspostavi takva nakaradna konstrukcija npr. trenutno u Tuzlanskom kantonu vrlo lahko je ostvarivo da dvije trećine dobije opcija koju Šmit želi da izbaci.”

 

HDZ je, prema mišljenju drugih stranaka, u Šmitovom planu najbolje prošao. Lider stranke Dragan Čović je na te optužbe odgovorio:

 

“I u prethodnim intervencijama sam isto govorio. Tada su se neki radovali intervencijama visokog predstavnika danas zagovaraju da se to ni slučajno ne smije uraditi. To je nesklad vremena od prije deset, petnaest ili tri godine i današnjeg vremena kada je odnos institucija i međunarodne zajednice i različitih političkih opcija koje mi zastupamo bez obzira iz koje političke opcije dolazimo.”

 
Kako doznaje portal Istraga, američki ambasador Majkl Marfi (Michael J. Murphy) najveći je zagovornik nametanja novih amandmana na Ustav Federacije koji bi rezultirali izbacivanjem SDA iz vlasti i ojačavanjem HDZ-a. Istovremeno, ambasadori zemalja članica Evropske Unije u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira protive se novoj intervenciji. Protiv novih nametanja je i Turska koja u PIC-u predstavlja Organizaciju islamske konferencije. Sam visoki predstavnik još uvijek nije odlučio šta će učiniti jer postoji strah kod dijela međunarodne zajednice da bi moglo doći do masovnih protesta unutar bošnjačkog korpusa. Osim toga, Šmit se boji i reakcije svoje matične države Njemačke u kojoj u ovom trenutku, kako se saznaje iz diplomatskih krugova postoji nekoliko inicijativa za njegov opoziv.

 

 

Christian Schmidt Vlada FBiH Federalni radio
Vijesti u 12 Federalni radio
0 14.04.2024 16:41
Vijesti u 22 Federalni radio
0 13.04.2024 22:23
Federalni radio sport
0 13.04.2024 19:09
Vijesti u 17 Federalni radio
0 13.04.2024 16:47
sport Federalni radio
0 12.04.2024 23:26
Vijesti u 22 Federalni radio
0 12.04.2024 22:42