Chris Hipkins će biti novi premijer Novog Zelanda
(Izvor: EPA-EFE/BEN MCKAY)

Chris Hipkins će biti novi premijer Novog Zelanda

Novozelandski ministar obrazovanja Chris Hipkins će biti novi premijer te zemlje pošto je bio jedini kandidat da naslijedi Jacindu Ardern na čelu Laburističke stranke i samim tim i Vlade.

Hipkins (46) mora u nedjelju da dobije podršku kolega iz svoje stranke, ali to je sada samo formalnost.

Zvanični prenos vlasti će uslijediti narednih dana.

Hipkins je rekao da je veoma ponosan što će preuzeti tu dužnost i da je to najveća odgovornost i privilegija njegovog života.

Ardern je iznenadila građane u četvrtak, kada je objavila da podnosi ostavku poslije pet i po godina na mjestu premijera.

To što nije bilo drugih kandidata da je naslijedi na čelu partije pokazuje da su se poslanici Laburističke stranke okupili iza Hipkinsa i da bi izbjegli produženu trku za premijersku poziciju. Hipkins će biti samo nešto više od osam mjeseci na tome mjestu prije održavanja opštih izbora.

Ankete ukazuju da je trenutno Laburistička stranka iza svog glavnog protivnika konzervativne Nacionalne stranke.

Hipkins je postao poznat javnosti tokom pandemije koronavirusa, kada je preuzeo neku vrstu uloge upravljanja krizama. Ali on i drugi liberali dugo su bili u sjenci Ardern, koja je postala globalna ikona ljevice i bila simbol novog stila vodstva.

Ardern je imala samo 37 godina kada je postala premijerka, a dobila je pohvale širom svijeta zbog načina na koji se nosila sa najtežim masovnim ubistvom u zemlji i ranim fazama pandemije.

Ali bila je suočena i sa rastućim političkim pritiskom u zemlji i nivoom oštrih kritika od nekih sa kojim se prethodne novozelandske vođe nisu suočavale. Preko interneta bila je na meti fizičkih prijetnji i mizoginih izjava.

Suzbijajući suze Ardern je u četvrtak rekla novinarima da će napustiti mjesto premijera najkasnije do 7. februara.

"Znam šta je potrebno za ovaj posao i znam da nemam više dovoljno 'goriva' u sebi da ga obavljam kako treba", rekla je ona.

Pored toga što ima resor obrazovanja, Hipkins je trenutno i ministar policije i javne službe. U izjavama je odao počast Ardern i rekao da je ona bila vođa koji je bio potreban zemlji u tom trenutku.

federalna.ba/Beta

Chris Hipkins Novi Zeland
Novi Zeland autohtoni narodi kitovi
0 04.04.2024 16:18
Novi Zeland elektronske cigarete Zabrana
0 20.03.2024 12:42
ragbi Južna Afrika Novi Zeland
0 29.10.2023 08:37