Chollet pozvao Kurtija da prihvati plan Washingtona i Bruxellesa za Kosovo
(Izvor: EPA-EFE/STR)

Chollet pozvao Kurtija da prihvati plan Washingtona i Bruxellesa za Kosovo

Savjetnik američkog državnog tajnika Derek Chollet pozvao je kosovskog premijera Albina Kurtija da prihvati plan Washingtona i Bruxellesa za Kosovo, a koji je prihvatio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić te je taj plan postao de facto pregovarački okvir za ulazak Srbije u Europsku uniju.

Na Twitteru je Chollet objavio da je razgovarao s premijerom Kosova Albinom Kurtijem o unapređenju europskih i euroatlantskih integracija Kosova.

Chollet je kazao  kako je tom prigodom bilo riječi o napredovanju dijaloga o formiranju Zajednice srpskih općina na Kosovu te potrebi da se predstavnici Srba sa sjevera Kosova vrate na svoja radna mjesta.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da je plan za Kosovo koji su Washington i Bruxelles stavili pred Beograd postao de facto pregovarački okvir za ulazak Srbije u Europsku uniju i upozorio na niz političkih i ekonomskih posljedica ukoliko plan ne bude prihvaćen.

Međutim predsjednica Kosova Vjosa Osmani drži da Beograd prijeti sigurnosti zapadnog Balkana koristeći snage koje surađuju s Wagnerovom skupinom te da Srbija igra po Putinovoj shemi.

"Miriti se sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem nije put naprijed, to smo već vidjeli s Miloševićem početkom devedesetih, kada su ga neki smatrali mirotvorcem. Demokratske zemlje moraju Beogradu dati jasnu poruku: neće dopustiti da se regija povuče na rub novog sukoba. Zbog toga je prisutnost NATO-a izuzetno važna", kazala je Osmani u izjavi za talijanski list "Corriere Della Sera".

Prema njezinim riječima, Srbiju vode oni koji su služili Miloševiću devedesetih i imaju iste teritorijalne pretenzije kao i tada, pa Srbija Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru smatra privremenim državama koje treba destabilizirati.

U utorak je u Bruxellesu srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić zastupnicima Europskog parlamenta priopćio da članstvo u Europskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije i jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta.

Europski zastupnici su tom prigodom pozvali Srbiju "na daljnje usuglašavanje vanjske i sigurnosne politike" s Bruxellesom te je tijekom sastanka istaknuto da samo otvoren dijalog" može biti pravi put za postizanje kompromisnog i održivog rješenja u odnosima Beograda i Prištine.

Srbija se posljednjih mjeseci nalazi pod povećalom europske i američke diplomacije koja poziva Beograd na pridruživanje međunarodnim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, te zbog stalnih napetosti s Kosovom, dok Washington i Bruxelles zajednički traže rješenje inzistirajući da Priština i Beograd postignu trajni "pravno obvezujući sporazum".

federalna.ba/Fena

Derek Chollet Albin Kurti Kosovo