videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Chest fest u Cazinu - festival posvećen kestenu

Cazinska krajina je poznata po kestenu i proizvodima od kestena, a gradske vlasti su odlučile napraviti još jedan korak u promociji ovog posebnog blaga prirode.

Protekle sedmice u Cazinu se održao Chest fest, festival kestena, u sklopu kojeg su organizirane predstave, degustacija proizvoda od kestena, radionice i  predavanja.

„Došli smo na ideju da je potrebno da ono prirodno bogatstvo koje Cazin i Cazinska krajina imaju - a to je kesten i kestenove šume - promovišemo na jedan kvalitetniji i zanimljiviji način i tako se rodila ideja organiziranja festivala Chest fest u Cazinu“, kazao je Ermin Beganović, direktor JU Kulturni centar Cazin.

BiH ima tri lokaliteta sa prirodnim populacijama pitomog kestena, a najveća se nalazi na području Unsko-sanskog kantona.

„Kesten ne može da raste svugdje. On ima specifične uslove uspijevanja. Prije svega, to je zemljište na kojem on uspijeva, koje je specifično po svom hemijskom sastavu, a mi smo sretnici zbog toga što imamo takvu podlogu na kojoj pitomi kesten raste. Međutim, on se ne iskorištava dovoljno“, objašnjava Azra Skender, profesorica na Biotehničkom fakultetu Univerziteta u Bihaću.

2010. godine Institut za intelektualno vlasništvo BiH je izdao je rješenje o upisu kestenovog meda Cazinske krajine u Registar geografskih oznaka, a 2018. godine oznaka imena porijekla je upisana u Registar Svjetskog Instituta za intelektualno vlasništvo i u Međunarodni sistem oznaka porijekla.

„Ako imaš pravi kvalitet kestenovog meda, vjerujte da takav kestenov med može pomoći u liječenju i preventivi za razne bolesti“, tvrdi pčelar Šefik Rošić.

Posljednjeg dana Festivala Chest fest organizirana je šetnja kestenovom šumom.  

„Ova staza je fantastična. Sve je kesten, izuzev malo što ima nekog graba“, govori Hasan Salkić, član PK Krajina, vođa puta.

Učesnik je bio i Mirsad Šemić, predsjednik PD Krajiški soko iz Cazins: „To je strašno lijepa staza. Nije zahtjevna. Skupa ćemo se svi malo družiti, šetati, pokupiti koji kesten“.

Za Esmu Nazić najvažnije je prelijepo vrijeme, druženje i uživanje.

Osim poznatog meda, plodovi kestena koji se skuhaju ili ispeku vrlo su ukusni i omiljeno samostalno jelo ili se pripremaju kao pire, u supama, kao dodatak raznim slasticama i jelima. U posljednje vrijeme od kestena se proizvodi i brašno. Mnogo je načina da se kesten koristi, a festival Chest fest je organiziran radi promocije ovog prirodnog bogatstva.

federalna.ba

kesten Cazin Chest fest
Cazin saobraćajna nesreća djevojka
0 03.01.2024 09:12
USK Winter park CaZIMSKA priča Zimska priča Cazin Bihać Bosanska Krupa
0 26.12.2023 19:10
Poštuj život - ne oružje Cazin
0 01.12.2023 18:56
Udruženje UOMO Cazin donacija
0 15.11.2023 10:27