Četvrti Austrijski bal u Sarajevu 8. juna u sarajevskoj Vijećnici
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Četvrti Austrijski bal u Sarajevu 8. juna u sarajevskoj Vijećnici

Četvrti Austrijski bal u Bosni i Hercegovini bit će održan 8. juna u jednom od najljepših objekata regiona, sarajevskoj Vijećnici. Balsku bajku uveličat će 700 umjetnika iz Evrope, pijanista Rober Verner, a po prvi put nastupit će i Sarajevska filharmonija.

Na konferenciji za medije predstavljen je bogat repertoar, a zadovoljstvo što se balska tradicija nastavlja izrazila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, te ambasadorica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann.

Karić je najavila da više od 700 umjetnika širom Evrope dolazi u Sarajevo kako bi Sarajlijama, Bosancima i Hercegovcima, gostima iz regiona i Evrope ponudili novi sadržaj koji će obogatiti kulturnu scenu Sarajeva i cijele domovine.

- Prilika je ovo da još jednom pokažemo kako je naše Sarajevo srce Bosne i Hercegovine i kako je Bosna i Hercegovina srce Evrope. Mi Evropi pripadamo i geografski i kulturološki i ovo je samo još jedna lijepa prilika da se prisjetimo kako su uživalo u Vijećnici – kazala je Karić.

Austrijska ambasada u BiH je i ove godine pružila podršku organizaciji sarajevskog bala.

- Ovaj bal treba da bude simbol uskih veza Austrije i BiH te simbol povezanosti glavnih gradova Beča i Sarajeva. Treba da bude pozitivna poruka građanima BiH da bar jedno veče mogu zaboraviti na svakodnevne brige – poručila je Hartmann.

Također je i ambasador Sattler rekao da je kultura važan aspekt Evropske unije, jer kultura i umjetnost najlakše povezuju ljude.  

- Iako sam rođeni Austrijanac i uživao sam u tradiciji balova, ali ovaj sarajevski bal je za mene nešto posebno. Ovo je prilika da brojni gosti mogu da prisustvuju Austrijskom balu u najljepšem objektu u cijelom regionu - Vijećnici – istakao je Sattler.

Ovaj mega projekt, Austrijski bal u BiH, moguć je samo uz veliku posvećenost, a tog velikog posla prihvatilo se Udruženje Austrijski bal u BiH.

Predsjednica tog Udruženja Zinaida Jamakosmanović je najavila da će te večeri, od 20.00 sati pa sve do jutarnjih sati do 03.00 biti upriličen program, a između ostalih nastupit će prvak opere Narodnog pozorišta Sarajevo, dobitnik brojnih nagrada i priznanja i bariton Marko Kalajanović iz Srbije.

Učešće na balu uzimaju i plesni par Lovro Petraković iz Hrvatske i Adriana Glowacka iz Poljske koji nastupa na međunarodnim turnirima pod našom zastavom, Sensual bachata s El Panuelo koreografijom, KUD Jedinstvo iz Splita s tačkom Hrvatskog salonskog kola, Bella Arte iz Sarajeva.

Plesnu salsa tačku Mambo Madness predstavljaju dvije plesne grupe Baila Conmigo i La Negrita iz Splita, koji će koreografiju Corte el Bonche izvesti prvi put u Evropi.

- Gala Nacht će se održati u sarajevskoj Vijećnici, u 20.00 sati kada se očekuje dolazak na crveni tepih, nakon čega će se gostima uputiti riječi dobrodošlice. Trajanje programa je planirano do tri ujutro. Dress code ove godine bit će kao i za svaki prethodni bal - za dame duga balska, tj. haljina do ispod koljena, a za gospodu frak, crno odijelo, smoking i leptir mašna – podsjetila je Jamakosmanović.

Karte se mogu kupiti na stranici Kupikartu.ba

federalna.ba/Fena

Austrijski bal Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina turizam turisti
0 15.06.2024 12:43
Bosna i Hercegovina Rumunija
0 13.06.2024 15:37
Bosna i Hercegovina femicid
0 15.05.2024 13:19
Ukrajina Bosna i Hercegovina
0 23.04.2024 11:03