Četvorica uhapšenih u akciji 'Square' predani u nadležnost Tužilaštva KS
(Izvor: Arhiv)

Četvorica uhapšenih u akciji 'Square' predani u nadležnost Tužilaštva KS

Nakon kriminalističke obrade u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), u nadležnost Tužilaštva KS predane su osumnjičeni - Amir Ibrišimović, Ismet Hamzić, Džemaludin Mutapčić i Emir Kukić, koji su lišeni slobode u akciji kodnog naziva „Square“. Bit će zadržani 24 sata i u tom zakonskom roku, postupajući tužioci odlučit će o daljim mjerama. 

Tužilaštvo KS ih tereti da su od 2009. godine do lišenja slobode, u okviru organizirane grupe poduzimali nezakonite radnje radi sticanja protivpravne imovinske koristi zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju na način da su nezakonito sticali vlasništvo nad zemljištem, prometovali većim brojem nekretnina na području KS, a kojim se nije moglo prometovati, čime su stekli protupravnu imovinsku korist od najmanje četiri miliona KM.

Navedene radnje članovi spomenute grupe realizirali su uz pomoć nekoliko advokata i notara, na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom zemljišta i nekretnina drugim osobama koje nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim osobama, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

federalna.ba/Fena

uhapšeni akcija Square