Četiri zemlje odustaju od pregovora s Teheranom oko reparacija za oboreni avion

Četiri zemlje odustaju od pregovora s Teheranom oko reparacija za oboreni avion

Kanada, Britanija, Švedska i Ukrajina u četvrtak su saopćile da odustaju od napora na razgovorima s Teheranom oko reparacija za putnički avion koji je oborio Iran i da će pokušati da razriješe to pitanje u skladu s međunarodnim pravom.

Većina od 176 poginulih kada je Iran oborio ukrajinski avion u januaru 2020. bili su građani te četiri zemlje, koje su stvorile koordinacionu grupu koja nastoji ustanoviti odgovornost Teherana.

- Uprkos našim najboljim naporima tokom protekle dvije godine i višestrukih pokušaja da se riješi ovo pitanje kroz pregovore, koordinaciona grupa je utvrdila da su novi pokušaji da se pregovara s Iranom besplodni – navodi grupa u saopćenju.

- Koordinaciona grupa sada će se usmjeriti na posljedične akcije na odlučnom rješenju tog pitanja u skladu s međunarodnim pravom - nastavlja se u saopćenju, ali nisu pruženi nikakvi detalji.

Teheran tvrdi da je Revolucionarna garda slučajno oborila Boeing 737 i okrivila je pogrešno navođeni radar operatera protuzračne odbrane u vrijeme kada su napetosti bile visoke između Teherana i Sjedinjenih Država.

Sud u Ontariju u Kanadi dodijelio je u ovoj sedmici 107 miliona kanadskih dolara (83,8 miliona američkih dolara), plus kamate, porodicama šest osoba koje su poginule.

U junu je Kanada saopćila kako nije pronašla nikakav dokaz da je avion oboren s predumišljajem, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Iran Teheran Kanada Velika Britanija Švedska Ukrajina avionska nesreća
Ukrajina suđenje ratni zločin
0 20.05.2022 13:33
twiiter Ukrajina rat Rusija dezinformacije
0 20.05.2022 13:20
Rusija vojne jedinice Švedska Finska
0 20.05.2022 12:40
Andrej Ševčenko Ukrajina
0 20.05.2022 11:35