videoprilog Željke Mihaljević (Dnevnik 2)

Četiri biračka mjesta u Livnu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Pravo glasa u jedanaestoj Izbornoj jedinici za parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj birači mogu iskoristiti danas i sutra od 7 do 19 sati na četiri biračka mjesta u Livnu u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”. Kada je u pitanju broj aktivno registrovanih birača u Bosni i Hercegovini, Livno se, prema dostupnim podacima, s 8.879 registrovanih, nalazi na trećem mjestu, odmah iza Mostara i Orašja.

U Livnu su biračka mjesta otvorena na vrijeme i izborni proces za sada protječe bez većih problema. Birači s područja Kantona 10, žitelji svih pet općina i Grada Livna, glasuju na tri biračka mjesta.

„I jedno biračko mjesto imamo za naše sugrađane, sunarodnjake koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a prethodno su se registrirali da žele glasati ovdje u Livnu. Ima ljudi, nažalost, koji nisu znali da se trebaju registrirati, a imaju prebivalište negdje drugdje, npr. u Njemačkoj ili nekim drugim europskim zemljama. Oni, nažalost, ne mogu ostvarit svoje glasačko pravo“, objašnjava Tomislav Vrdoljak, konzul Hrvatske u Livnu.

A takvih, kažu, nije bilo mnogo. Unatoč radnom danu birači su počeli pristizati već od jutarnjih sati. Pitamo što očekuju od izbora:

„Uvijek očekujemo bolje, vidjet ćemo hoće li biti bolje. Dosta se radi, ali može i bolje, jer treba se više uraditi da se zadrži mladost“, kaže nam Ivo Ćurković iz Kupresa.

„Uvijek može bolje, ali ne mogu reći ni da su nas zanemarili i zapostavili i da ne misle o nama. Očekujemo da će voditi i malo više računa“, govori Orjana Golemac iz Livna.

„Nisam toliko niti upoznat, ali baš da sam zadovoljan nisam. Ta politika u Bosni i Hercegovini još ne postoji. Nažalost, tako osjećamo, tako živimo, a i u Hrvatskoj još uvijek je to u razvoju“, kaže Ivan Mihaljević iz Livna.

„Dolazimo iz Bosanskog Grahova da glasamo za bolje sutra, da ćemo imati nadu, i naša djeca i potomci“, ističe Dragana Lujanović iz Bosanskog Grahova.

Premda su nam je rečeno kako se sa službenim podacima o odzivu birača neće izlaziti do kraja izbornog procesa, neslužbeno doznajemo da je danas do 15 sati glasovalo oko 750 birača. Ta brojka bi se mogla do 19 sati i udvostručiti budući da su se po okončanju radnoga vremena počeli stvarati i redovi na biralištima.

federalna.ba

Livno Kanton 10 izbori Hrvatska
Francuska demonstracije izbori
0 17.06.2024 11:13
zemljotres Hrvatska
0 12.06.2024 20:24
Hrvatska BiH migranti Davor Božinović
0 12.06.2024 16:25
Emmanuel Macron poziv pregrupisavanje stranke izbori
0 12.06.2024 12:56