videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Cestovni projekti u Bihaću i Cazinu stali zbog dokumentacije

U Bihaću je održan radni sastanak predstavnika Vlade Unsko-sanskog kantona sa direktorom Cesta Federacije Ljubom Pravdićem i savjetnikom federalnog premijera Dedom Pjanićem. Nastavak radova na dva cestovna projekta u Bihaću i jednom u Cazinu se očekuje uskoro. Problem je nastao kod izdavanja građevinskih dozvola za koje je potrebno da investitor dostavi dokumentaciju.

Ministar građenja, prostornog uređenja i okoliša USK-a Adnan Alagić (NES) zadovoljan je održanim sastankom - razgovaralo se o tehničkim detaljima kako da ovi procesi budu ubrzani: „Naravno da ne mogu niti ja niti Vlada biti zadovoljni dinamikom dosadašnjih radova. Ono što građani žele – nije na terenu izvršeno. Mi to moramo objašnjavati građanima. Zbog čega se na terenu ne radi? Građane ne interesuje papirologija i birokratija. I ne treba. Zašto se ne radi? Ne radi se jer nema dokumentacije“.

Jedan od projekata čija bi realizacija uskoro trebala početi u fazama je put u bihaćkom naselju Mali Lug koji preko Čavkića i Srbljana izlazi na cestu prema Bosanskoj Krupi.

„Dogovorili smo se za buduće korake, kako uraditi fazu koja može ići u realizaciju vrlo brzo. Tu postoji naša urbanistička saglasnost izdata - ništa nije stalo zbog nas. Nije se moglo pristupiti izradi građevinske dozvole jer dokumentaciju, koju treba investitor dostaviti u toj fazi između urbanističke i građevinske, nije dostavljena Ministarstvu“, navodi ministar Alagić.

Druga dva projekta, obilaznica kod Cazina i devijacija ceste kod bihaćkog Doma zdravlja, u zastoju su zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Ovih dana očekuju se potrebne dozvole lokalnih uprava radi pribavljanja građevinskih dozvola.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić (NES) ističe kako mu je žao što se ovakve stvari rade baš u zadnjem trenu: „Sredstva za te projekte su išla putem kreditnih sredstava MMF-a koji je dogovoren 2014., potpisan 2016. Rok za istek tih sredstava, tog kredita, jeste novembar 2022. godine - za nekoliko mjeseci, a mi danas rješavamo još tehničke stvari“.

Šta je razlog zastoja u projektima - ne zna se jer predstavnici Cesta Federacije nisu željeli da govore pred kamerama, ali je činjenica da je problem putne infrastrukture u Unsko-sanskom kantonu prisutan već godinama.

federalna.ba

Mustafa Ružnić Ljubo Pravdić Adnan Alagić USK