videoprilog Matiasa Zečevića (Dnevnik 1)

Centar za mlade u Posavini podučava voćarstvu

Pastoralni centar Vrhbosanske nadbiskupije Ivan Pavao II, osim što provodi mnogobrojne projekte u Sarajevu, u svom regionalnom centru u Posavini uz pomoć donatora nastoji privući mlade kroz projekte koji im daju pomoć u samozaposlenju. Premda je Posavina poljoprivredni kraj, voćarstvo je grana o kojoj se govori u Kornici kod Bosanskog Šamca.

Odlazak mladih iz Posavine, nažalost, realna je slika, no onima koji su ostali ovdje pokušavaju pružiti mogućnosti za uspjeh. Centar za mlade u Posavini već treći ciklus zaredom uspješno provodi projekt gdje ih se kroz teorijsko-praktičnu nastavu uči o svim fazama uzgoja u voćnjaku.

„Od 2017. godine 120 mladih je prošlo kroz edukaciju, a 31 najbolji je ostvario poticaj u visini od 5 tisuća eura“, kaže Amanda Đogaš, voditeljica regionalnog ureda Centra za mlade u Posavini.

Jedan je ovo od načina kako ohrabriti mlade za ostanak u Posavini, a interesa ne manjka.  

„Jako su važni ovakvi projekti koji nekako daju nadu, koji su znakovi nade i koji ih ohrabruju nekada u njihovoj želji da ostanu ovdje i da u ovoj zemlji naprave svoj život i da ovdje daju maksimalno od sebe“, govori vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

I Vlada RH daje snažnu potporu ostanku, opstanku i razvoju Hrvata u BiH, istaknula je Žana Ćorić, savjetnica Vlade RH za pitanja Hrvata u BiH.

„Svi su zainteresirani, fokus je na ljudima od 18 do 35 godina, onima koji se nezaposleni ili tek kreću s nekim biznisom, ali ima ljudi koji su u tome već neki duži niz godina pa su došli da se više informiraju“, objašnjava Ivana Knežević, predavačica teorijskog dijela na projektu.

Ovo je samo jedan o mnoštva projekata koji provodi Pastoralni centar i jedan od onih koje se provodi kako bi se mlade potaknulo na ostanak, te ih se osposobilo za samostalni posao i izvor financiranja.

„I kroz ovo želimo kazati kao Katolička crkva da stojimo uz mlade, da imamo povjerenja u njih, da smo spremni dati nekako i svoje resurse i svoje sposobnosti da im pomognemo da kreiraju svoj život na ovim prostorima i da uvijek Boga imaju na pameti“, napominje vlč. Maršić.

Poljoprivreda je grana koja će trajati dok je i čovjeka, a plodna posavska ravnica može omogućiti uposlenje i stalni izvor prihoda. Oni koji u životu to traže su dobili priliku za uspjeh, no ipak je mnogo više onih koji su napustili sve i otišli negdje drugo tražiti sreću. Zainteresiranost mladih za ovaj projekt u Kornici je pokazatelj da oni koji su ostali trebaju i žele pomoć, kao i odgovor na vječito pitanje može li se dostojanstveno od svoga rada živjeti u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba

posavina Bosanska Posavina poljoprivreda voćarstvo Pastoralni centar
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine poljoprivreda
0 18.07.2024 17:51
Vlada FBiH poljoprivreda poljoprivrednici
0 30.06.2024 21:16
Bosanska Posavina posavina Semberija žetva
0 21.06.2024 18:04
Janja poljoprivreda poljoprivrednici Agrofarmer Semberka
0 29.05.2024 18:59
Kemal Hrnjić Stolac poljoprivreda rurarni razvoj
0 16.05.2024 09:25