videoprilog Isana Nalbantića (Dnevnik 3)

Centar kulturnog turizma na Balkanu - Sarajevo

Sarajevo godinama privlači pažnju turista širom svijeta svojom bogatom kulturom i historijom. Postao je pravi centar kulturnog turizma na Balkanu, mjesto gdje se susreću prošlost i sadašnjost, a turisti uživaju u jedinstvenoj kombinaciji arhitekture, muzeja i galerija.

Turistička posjećenost kulturnih institucija u Sarajevu ove godine bit će na istom nivou ili veća u odnosu na 2019. Zahvaljujući sve većem broju putničkih agencija koje uvrštavaju Sarajevo u svoje ture, grad je postao atraktivna destinacija za turiste iz različitih dijelova svijeta.

„Zadovoljni smo posjetom turista“, kaže Muamer Fazlić, muzejski pedagog u Muzeju Sarajevo.

Prema podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, od početka jula do danas u kantonu je zabilježeno oko 100.000 noćenja. Od početka godine bilježi se značajan statistički rast u odnosu na prethodnu godinu u istom periodu. Približno je 40% više dolazaka i 25% više noćenja.

„Mislim da je Sarajevo zaista jedna destinacija koja ima itekako šta da ponudi u kulturnom turizmu, a mislim da smo tu jedna od možda i najznačajnijih destinacija na Balkanu“, ističe Adnan Vlajčić, predsjednik Udruženja turističkih vodiča Vučko Sarajevo.

Sarajevo je postalo mjesto koje ne samo da privlači turiste, već ih i ostavlja s nezaboravnim doživljajima i željom za povratkom kako bi ponovo otkrili sve što ovaj fascinantni grad nudi.

federalna.ba

kulturni turizam turizam kultura Sarajevo
Crna Gora turizam turisti
0 19.05.2024 09:09
nadbiskupski Ordinarijat Sarajevo provaljeno
0 13.05.2024 09:24
Moja velika noć Dani Evropskog filma Sarajevo
0 10.05.2024 21:12