videoprilog Ane Skopljak (Svijet)

Čeka li Erdogana njegova stara fotelja?

Drugi krug predsjedničkih izbora očekuje Tursku. Nove bodove, za ulazak u veliko finale trude se osvojiti oba kandidata - i kandidat ujedinjene opozicije Kemal Kilcdaroglu i dosadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Bonus bodove dodijelio je Erdoganu i trećeplasirani kandidat u prošlom krugu Sinan Ogan. Znači li to da se pobjeda osmjehuje Erdoganu, te da ga čeka njegova stara fotelja?

64 miliona birača u nedjelju, 28. maja, ponovo izlaze na predsjedničke izbore, budući da niti jedan od kandidata nije osvojio više od 50 posto glasova. Od prvog kruga i jedan i drugi nastojali su prikupiti dodatne glasove i dodatne bodove koji će im donijeti pobjedu u nedjelju. Kilcdaroglu u nastavku kampanje, pored insistiranja na parlamentarnom sistemu i okretanju Turske Zapadu i EU, fokus je stavio na mlade generacije i njihove probleme. Obećao im je promjene, u zamjenu za podršku.

„Ovdje sam. I vi ste sa mnom ovdje. Kunem vam se Bogom da ću se boriti sa vama zajedno do samog kraja“, kazao je Kilicdaroglu, predsjednički kandidat i lider Republikanske narodne stranke Turske.

Dosadašnji Erdogan bodove je prikupio na gorućem svjetskom problem - Ukrajini. Još jednom posredovao je Erdogan u Crnomorskoj inicijativi te produžio izvoz ukrajinskih žitarica za još dva mjeseca.

„Uz uložen veliki napor naše zemlje, podršku naših ruskih prijatelja i doprinos ukrajinskih prijatelja, žitna inicijativa Crno more je produžena dva mjeseca“, kazao je Erdogan, predsjednik Turske.

Zahvalio je Erdogan i dijaspori, koja mu je pružila mnogo podrške. Pored dijaspore, podržao ga je i trećeplasirani kandidat, koji je osvojio 5 posto glasova u prvom krugu - Sinan Ogan.

„Imali smo sve vrste konsultacija prije donošenja posljednje odluke. Vjerujemo da je naša odluka ispravna za našu zemlju i naciju“, izjavio je Ogan, iz Konzervativne  stranke Savez predaka.

Analitičari smatraju kako Oganova podrška Erdoganu daje na snagu, ali i dijeli Oganove pristalice. S druge strane, njegova partija u koaliciji je u parlamentu sa AKP-om, Erdoganovom partijom, pa smatraju da je podrška Erdoganu bila očekivana.

„U drugom krugu predsjedničkih izbora gospodin Erdogan ima veliku prednost. Činjenica je da njegova alijansa ima većinu u parlamentu to mu daje jake argumente za pobjedu u drugom krugu. Čini se da se situacija u Turskoj neće značajno promjeniti za dvije nedjelje u odnosu na to kakva je sada“, navodi politički analitičar Can Selcuki.

Narod će u drugom krugu pokazati snagu turske demokratije, kazao je Erdogan nadajući se da ga narod neće iznevjeriti ni u drugom krugu. Prvi je ovo put u modernoj Turskoj historiji da predsjednički izbori ulaze u drugi krug, ali za sve postoji prvi put pa i za Erdogana - da ne bude predsjednik ili za Kilcdaroglua da to postane.

federalna.ba

Kemal Kilicdaroglu Recep Tayyip Erdoğan Svijet