Prilog: Lejla Hodžić

CCI: Finansiranje fonda solidarnosti Federacije BiH - nije ispoštovan zakon

Finansiranje Fonda solidarnosti Federacije BiH uređeno je pravnom legislativom kojom se kaže da dio sredstava dolazi od obaveznih doprinosa zdravstvenog osiguranja građana, a drugi dio prihoda dolazi od Federalne vlade koja određuje procenat, po osnovu prikupljenih prihoda od doprinosa. Međutim, od osnivanja Fonda 2002. godine, Vlada nikada nije ispoštovala tu obavezu, rečeno je nakon okruglog stola koji su organizirali Centri civilnih inicijativa u Sarajevu.

 

Od osnivanja Fonda solidarnosti 2002. godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nikada nije ispoštovala svoju obavezu, a njeno učešće iznosi otprilike oko 20 posto od ukupne obaveze, kaže Dalibor Đerić iz NVO Centri civilnih inicijativa:

„Od deset maraka obaveze, Vlada daje samo dvije marke. I to jeste ključni problem. Svi smo se usaglasili da Vlada svojim postupcima direktno onemogućava Fond solidarnosti u vršenju dodijeljene mu uloge te ugrožava zdravlje građana Federacije Bosne i Hercegovine.“

 

U tom smislu Odbor za zdravstvo federalnog parlamenta podržao je inicijativu i svojim zaključkom zahtijeva od Federalne vlade postupanje po toj inicijativi za što ne može Ministarstvo finansija biti nijemi posmatrač procesa kao do sada, već direktno uključeno u kreiranje budžeta. Hasmir Delić, predsjednik Saveza za rijetke bolesti Federacije BiH, kaže da je vidljivo da živote određuju politike.

 

Jedan od problema koji je nedavno ponovo aktueliziran je i nedostatak citostatika na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Doktoricu Amru Junuzović Kaljić, članicu Odbora za zdravstvo federalnog parlamenta, pitali smo da li je problem političke prirode – odnosno zanemarivanje zdravlja građana:

„Ne bih rekla. Ono što kao ljekar moram reći, mi smo se zakleli da ćemo prema pacijentima se ponašati korektno, po zakletvi, sve uraditi što je u našoj moći, u našim mogućnostima da pacijentu pomognemo.“

 

Zaključci skupa na kojem su učestvovali vladini i nevladini predstavnici biće upućeni Federalnoj vladi uz prateće pismo, a u cilju zakonskog povećanja izdvajanja sredstava za bolesne kako bi se umanjila potražnja za SMS donacijama za liječenje. 

CCI Federalni radio
Federalni radio sport
0 25.06.2024 23:55
Vijesti u 22 Federalni radio
0 25.06.2024 22:38
sport Federalni radio
0 25.06.2024 18:09
Vijesti u 17 Federalni radio
0 25.06.2024 18:09
sport Federalni radio
0 23.06.2024 23:43
Vijesti u 17 Federalni radio
0 23.06.2024 17:17