videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Cazin krenuo u izgradnju gradske tržnice

Grad Cazin ima tri hiljade poljoprivrednih proizvođača i to je broj koji ih svrstava u sami vrh u Federaciji. To je i jedan od razloga zašto je Cazin krenuo u izgradnju gradske tržnice. Radi se o projektu vrijednom oko 700 hiljada maraka. Prva faza je završena, a objekat bi, prema informacijama iz Gradske uprave, do kraja godine trebao biti u funkciji.

Senada Harbaš i Ifeta Žunić prodaju domaće proizvode na ovom mjestu već trideset godina. Obje se slažu da se od poljoprivrede i dalje može dobro živjeti.

„Imam svoje kupce i tako prodajem sve. Imam svoje koke, jaja, sve...“, govori Ifeta Žunić.

A kod Senade Harbaš: „Imam plastenike, tri krave, paradajz, papriku, brašno, pilića, ima svega...“.

Žale se jedino na vremenske uslove jer tokom cijele godine izlažu proizvode na otvorenom. Slično razmišlja i Gradska uprava Cazina, pa se odlučila na izgradnju zatvorene tržnice.

„Mi smo već započeli realizaciju ovog projekta i okončana je prva faza, gdje je vrijednost radova 275 hiljada. Mi smo započeli sad i pripremu za drugu fazu. Nakon procesa nabavke, počet će izvođenje radova i očekujemo da će se u toku ove godine ovaj objekat staviti u funkciju“, kaže Suad Rošić, šef Službe za privredu i razvoj Grada Cazina.

Prva faza obuhvatila je radove na samoj izgradnji, dok je drugom predviđeno da se riješe instalacije i izvedu finalni radovi. Vrijednost druge faze projekta je 420 hiljada maraka. Nakon toga će Cazin dobiti multifunkcionalan objekat koji će nuditi zdravu hranu.

„Naša ideja je da se na gradskoj tržnici nude isključivo lokalni proizvodi, mogao bih reći - i organskog porijekla. Na takav način da uvežemo što veći broj proizvođača, da omogućimo u domaćinstvima dodatni prihod, a i tržištu da ponudimo zdrave i kvalitetne proizvode“, ističe gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević (NES).

Objekat koji će imati 320 kvadrata iskoristivog prostora, a trebao bi biti u funkciji do kraja godine. U sklopu njega će biti ribarnica, a kupci će moći pronaći poljoprivredne, mliječne i pčelinje proizvode.

federalna.ba

Cazin pijaca
voće povrće tržnice pijaca cijene
0 15.06.2022 22:41
žrtve Aden bomba pijaca
0 26.05.2022 20:44
Omaha Cazin pozorište predstava Bihać Pedagogija otpora Branka Ćopića Branko Ćopić
0 13.05.2022 18:35
Every life counts Cazin saobraćajna nesreća saobraćajne nesreće saobraćajna nezgoda
0 29.04.2022 18:57