Cavusoglu-Maas: Dodatno unaprijediti mehanizme dijaloga i saradnje
(Izvor: AA)

Cavusoglu-Maas: Dodatno unaprijediti mehanizme dijaloga i saradnje

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da su vlade Turske i Njemačke dogovorile intenziviranje mehanizama bilateralnog dijaloga i saradnje i da će u tom kontekstu biti održavani sastanci resornih tijela, uključujući i Vijeće ekonomskog i trgovinskog partnerstva.

Cavusoglu se u Ankari danas sastao sa njemačkim kolegom Heikom Maasom, a nakon sastanka su obojica ocijenili da je to bio konstruktivan susret i razgovori o nizu bilateralnih i regionalnih tema, kao i o odnosima između Turske i Evropske unije.

Šef turske diplomacije kazao je da su razgovori i saradnja najviših zvaničnika Turske i Njemačke nastavljeni i u periodu pandemije COVID-19.

Ističući da su te dvije zemlje protekle godine uspjele ostvariti trgovinsku razmjenu od 38 milijardi dolara, Cavusoglu je kazao da je Njemačka zemlja u koju Turska najviše izvozi, a druga zemlja iz koje Turska najviše uvozi.

“Saglasni smo o neophodnosti dodatnog unapređivanja bilateralnog dijaloga i saradnje na svim poljima“, kazao je Cavusoglu.

Cavusoglu je također kazao da je pozitivnim iskoracima kreirana bolja atmosfera u odnosima između Turske i Evropske unije.

Šef njemačke diplomacije Maas je kazao da su delegacije dvije zemlje danas u Ankari detaljno razgovarale i o odnosima između Turske i Evropske unije i da on želi da ti odnosi budu sve bolji i sve dublji.

“Nadam se da ćemo prevazići neslaganja i sporna pitanja koja smo imali između Turske i Evropske unije.

Komentirao je šef njemačke diplomacije Maas i hapšenje ruskog opozicionara Alexeija Navalnyja po povratku u Moskvu te je pozvao na njegovo hitno oslobađanje.

Bivši njemački fudbalski reprezentativac porijeklom iz Turske Mesut Ozil prelazi iz engleskog Arsenala u istanbulski Fenerbahce, a Maas je kazao da je Ozil ostvario velike uspjehe u njemačkoj reprezentaciji te mu je poželio uspješan nastavak karijere u turskoj Super ligi.

federalna.ba/AA

Njemačka Turska EU
Njemačka plastični otpad
0 03.03.2021 12:38
Adnan Delić Turska Kanton Sarajevo
0 02.03.2021 20:25
pileće meso piletina izvoz EU Federalni radio
0 02.03.2021 19:15