Cameron: Zabrana izvoza oružja Izraelu iz Velike Britanije osnažila bi Hamas

Cameron: Zabrana izvoza oružja Izraelu iz Velike Britanije osnažila bi Hamas

Prekid britanske prodaje oružja Izraelu ako izvede kopnenu ofanzivu na Rafu u Pojasu Gaze bi osnažio Hamas, tvrdi britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

Izrael je u subotu naredio novu evakuaciju u Rafi, na jugu Gaze, prisilivši desetke hiljada ljudi na iseljavanje, što ukazuje na to da nastavlja sa svojim planovima za potpunu kopnenu invaziju.

Cameron je rekao da ne podržava operaciju u Rafi ako nema plana za zaštitu stotina hiljada civila koji se sklanjaju u južnom gradu na egipatskoj granici.

Međutim, Velika Britanija je u "potpuno drugačijem položaju" u odnosu na Sjedinjene Američke Države kada je u pitanju opskrba oružjem Izraela, rekao je, napominjući da manje od jedan posto izraelskog oružja dolazi iz Velike Britanije i da je pod strogim kontrolama.

Izrael je u nedjelju nastavio sa izvođenjem vazdušnih napada na Gazu nakon što je proširio nalog za evakuaciju Rafe na jugu Gaze, prenosi Radio Slobodna Evropa.  

Ujedinjene nacije (UN) su upozorile da direktna invazija na prenaseljeni južni grad rizikuje da dovede do katastrofe "epskih" razmera.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je u nedjelju na momentalni prekid rata između Izraela i Hamasa u Gazi, povratak talaca i dopremanje humanitarne pomoći opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Više od 1,4 miliona Palestinaca, odnosno polovina stanovništva Gaze, potražilo je sklonište u Rafi bježeći od izraelske ofanzive na sjeveru Pojasa Gaze.

Rafa se smatra posljednjim utočištem u Pojasu Gaze, a nove naredbe o evakuaciji tjeraju stanovništvo da se vrati na sjever, koji je opustošen u napadima Izraela od početka rata u oktobru 2023.

Rat u Pojasu Gaze počeo je nakon što su militanti Hamasa napali Izrael 7. oktobra 2023, usmrtivši oko 1.200 ljudi. Tom prilikom militanti su oteli 252 osobe, od kojih je 128 talaca u Gazi, a 36 je proglašeno mrtvima, prema najnovijim izraelskim podacima.

Uslijedili su napadi Izraela na Gazu iz vazduha, sa kopna i mora, u kojima je ubijeno više od 35.000 osoba, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa.

federalna.ba/Fena

David Cameron Izrael oružje Velika Britanija Hamas