Čamdžić: Pokrenuti arbitražu u vezi s Termoblokom 7 i sankcionirati odgovorne za nastalu štetu

Čamdžić: Pokrenuti arbitražu u vezi s Termoblokom 7 i sankcionirati odgovorne za nastalu štetu

Šef Kluba zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Čamdžić izjavio je da treba pokrenuti arbitražu i sankcionirati odgovorne za nastalu štetu nakon što su iz kompanije Elektroprivreda Bosne i Hercegovine saopćili da su uputili treću opomenu konzorciju kineskih kompanija, pred raskid ugovora, za projekt izgradnje Termobloka 7 Termoelektrane Tuzla.

- Prvo 2019. godine, a potom i 2022., upozoravali smo da će projekt izgradnje Termobloka 7 biti neprovodiv ako se ne uskladi s preporukama Energetske zajednice koja je upozoravala na niz neregularnosti u planu njegove provedbe. Bili smo jedina stranka koja nije podržala sporni ugovor. Sad je više nego jasno da smo bili u pravu - izjavio je Čamdžić, saopćeno je iz Naše stranke.

Kako se navodi, na projekt je dosad utrošeno 300 miliona KM. Sudeći po informacijama iz Elektroprivrede, u ugovoru s kineskim izvođačem postoje sigurnosne klauzule koje će omogućiti naplatu odštete.

- Tražimo hitno pokretanje procesa arbitraže i da on za javnost bude do kraja transparentan. Također, smatramo da treba pokrenuti pitanje odgovornosti bivšeg rukovodstva Elektroprivrede i nadležnih iz prethodnog saziva Vlade FBiH za stanje, u šta treba da se uključi pravosuđe - naveo je Čamdžić.

On smatra da, kako je dodao, katastrofalnu politiku Elektroprivrede u proteklom periodu najviše plaćaju građani Tuzle, a potom i cijele Federacije, pa treba da je plate i odgovorni.

federalna.ba/Fena

Mirsad Čamdžić Blok 7
Plenum Haris Šabanović Slaven Raguž Mirsad Čamdžić
0 27.05.2024 22:20
Blok 7 Nermin Nikšić
0 21.12.2023 19:11
Odgovorite ljudima Razim Halkić Mirsad Čamdžić Jasmin Emrić Mahir Mešalić Halil Bajramović Jasmin Musić
0 13.12.2023 22:27
Plenum Jasmina Biščević Tokić Slaviša Marković Mirsad Čamdžić
0 11.09.2023 22:20
Odgovorite ljudima Alma Kratina Petar Galić Belmin Zukan Mirsad Čamdžić Adnan Efendić Admir Čavalić
0 07.06.2023 21:55