videoprilog Melihe Škrijelj (Mreža)

Burno razdruživanje Dodika, Inzka, legitimnih i autentičnih

Bošnjaci su unitaristi, a Srbi separatisti, ovo su riječi evropjeca Dragana Čovića, koji se jedini, kako on kaže, zalaže za BiH. Zalaže se Čović za BiH i to po onoj dobro poznatajoj - Bosna cijela iz tri dijela. A za Bosnu bez RS-a zalaže se Dodik. Najveća prijetnja RS-u nisu Bošnjaci, Hrvati, međunarodna zajednica već Milorad Dodik.  Svojim idejama o odcjepljenju i mirnom razdruživanju Republiku Srpsku stavio kao ulog na stolu u igri koju jedino može izgubiti. A da je razdruživanje na djelu - jeste, samo ne RS-a od BiH, već Dodika i Incka. Dodika avanturizam vodi do sankcija. Od podjela i odcjepljenja do političkog samouništenja.

“Ko je svima ugodio, taj se još nije rodio”, rekao je Vlanetin Inzko, visoki predstavnik u BiH, još 2009. godine. 

I predvidio je svoju misiju. Sedmi je ovo visoki predstavnik koji nikome nije ugodio, a ponajviše Miloradu Dodiku. Neizabrani stranac,  prvi čovjek OHR-a i sve osim bilo kakvog autoriteta proteklih 12 godina za Dodika je bio Inzko. Kako je padala moć OHR-a, politički je  rastao lider SNSD-a, sada neprikosnoveni vladar eniteta RS.  

Dodik bi da upokoji monstruma,  kako je pred svjetskom javnošću nazvao Valentina Inzka, a koji je pred istom tom javnošću 25 puta tokom mandata upravo Dodika nazvao pravim imenom- rušiteljom BiH.  

“Kad neko kaže da je za mirnu disoluciju zemlje, da je zemlja abortus, da  nema budućnosti i tako dalje. Čuo sam ja i gorih izjava o sebi. Nazivan sam monstrumom. Sve što prijavimo originalne su izjave. Ne možemo mi da pravimo lijepu sliku, ako je original loš”, rekao je Inzko. 

A Inzko je već odavno jednom nogom izvan BIH, ali i funkcije koju obavlja. Upravo je ona brana prema svemu onome što Dodik sprema.  

“Ako je to pomodarstvo evo ne šalim se , mi smo već napravili neki naš non paper”, naveo je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Sead Numanović, osnivač i vlasnik portala politicki.ba kaže: “Sudeći po dosadašnjem iskustvu i pod navodnicima po ekspertima koje je angažirao za dosadašnje neke projekte, ne treba sumnjati šta će tamo biti NIŠTA.” 

“Milorad Dodik kao pragmatičan političar koji slijedi logiku step by step opipava novi teren pa ako prođe on gura dalje. Zapravo je svoju retoriku upravo zahvaljujući takvoj politici svjetskih centara moći iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu, i danas je dosao dotle da kao prvi čovjek BIH ne priznaje državu na kojem je čelu”, ističe akademik Slavo Kukić. 

Dodik ostao bez svesrpske podrške iz entiteta čiju secesiju zagovara

Najnovija samoinicijativa, ali dugogodišnja želja na samoopredjeljenje je i formalizirana. Upakovano u priču o rješenjima za BIH, u prevodu otcjepljenje.  

“Mislim da trebamo fino sjesti i razgraničiti i napraviti tri države”, kaže Dodik.

I dok poziva na dijalog o budućnosti BiH i formiranje entitetskih reprezentacija, ostao je bez svesrpske podrške iz entiteta čiju secesiju zagovara. Jer drugi za razliku do njega, u ovim idejama, dakle, raspakivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koliko god im također blisko bile, vide kraj RS-a. I samoinicijativu zelenog Dodika.   

“Ova inicijativa koja u suštini znači raspakivanje Dejtona je apsolutni avanturizam i veoma loša pozicija za RS. Mislim da on nije osoba persona i da je zelen za ovu priču koju je negdje iskopao i krenuo u javnost s njom, propast će kao sto su propale sve njegove inicijative do sada”, smatra Mirko Šarović, predsjednik SDS-a. 

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a kaže: “Smatram da je non peper samo za dizanje prašine i pravljenja nekih medijskih spinova, a da od tog nema ništa.  Ali ukoliko bi se nastavili ovi pritisci, ukoliko bi se nastavilo prenošenje nadležnosti sa nadležnosti RS na nivo BiH u svakom slučaju bih učestvovao u svakoj vrsti razgovora sto se tiče sudbine RS-”. 

“To treba jednostavno otresti i reći vi ste prevaranti, vi ste lažovi, vi ste najveći izdajnici svojih naroda i sa vama čovjek ne treba imati nikakvog posla. To je jedna klasična demagogija jednog čovjeka koji to očigledno vrlo vješto radi sa svojim partnerima iz Federacije BiH”, smatra predsjednik PDP-a Branislav Borenović. 

Osim HDZ-a BiH, Dodik neće imati sagovornika u FBiH

Samoisključenih ima i u Federaciji. Za pregovaračkim stolom, zna se, osim HDZBiH Dodik neće imati sagovornika. Pa na njegov, oni odgovaraju svojim non paperima. Idu na Dodikov teren.  

“Zbog toga smo se odlučili da mi napravimo svoj non paper”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a. 

U političkoj areni u RS cilj je formirati treći blok.  

“Ako ima blok oko SNSD-a , i drugi SDS i PDP, normalno je da mi napravimo treći blok političkih partija koje drže do teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.”, dodaje Nikšić. 

Za ostale je ovaj mnogo prihvatljiviji od Dodikovog nonapera, u kojem RS nije dio BIH, a spominje se i treći entitet. Pa ko su mu onda partneri?  

“SDA sigurno nije i nije ni jedna politička stranka i nije ni jedna institucija sa entitetskog nivoa, o Dejtonu se razgovara samo na državnom nivou”, ističe Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH. 

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH ističe: “O čemu da pričate sa Dodikom? O mirnom razdruživanju? Pa nema šanse, sad vam kažem pričati o stvarima koje su nemoguće, prvo to nije normalno, nije logično, ne priliči zdravom razumu.” 

Predsjednik SBB-a, Fahrudin Radončić, navodi: “Ja mislim da svaki Bošnjak koji bi pristao da pregovara na tu temu sa gospodinom Dodikom ili bilo kojim drugim bio bi veleizdajnik i mislim da takva osoba u bošnjačkom korpusu ne postoji.“

Čović: Nećemo biti kolateralna šteta 

“Partnera nema, ono što je mene iznenadilo je ova šutnja HDZ -a koji je s druge strane okupiran svojim problemima koje očigledno sverastuće je očigledno ima”, dodaje Numanović. 

“To čini na vrlo mudar način ne uplićući se u ove sukobe na relaciji bošnjački političari i Milorad Dodik s druge strane i nastojeći zapravo u tim nekakvim intermecima nametnuti svoje pitanje kao pitanje srednjeg puta koje nije ni bošnjačko ni srpsko i koje je tobože u funkciji stabilizacije BiH.”, dodaje Kukić. 

Pa Čović poručuje, razgovori DA, jer su to za njega male taktike dok on istrajava na izmjenama izbornog zakona, pitanju svih pitanja. Kakav poziv takav i odgovor, jer HDZ-ov non paper doživio je briselsku premijeru. A domaću će na saboru HNS-a, početkom juna. Podršku je dobio i od Hrvatskih intelektualaca, koji demokratsko uređenje BiH vide tako da se BiH uredi kao tronacionalna, federalna državna jedinica. 

“Oko njega ne trebamo nagađati , njeguju ove vrijednosti i trebaju osigurati jedan transparentan proces u BiH i stabilnost BiH. Između ostalog katolička crkva s kojom ćemo formalno razgovarati  intenzivno narednih 15- tak dana da ih uputimo u ono što mi radimo kako bi na neki način ta crkva osjećala se sigurno u  budućem vremenu”, naveo je Čović. 

No koliko je usaglašena koalicija legitimnog i autentičnog? Treći enitet je, tako,  rješenje hrvatskog pitanja, a Dodikovo otcjepljenje separatizam. Iako je riječ o istim željama, a drugačijim izvedbama.  

“Ja vjerujem da danas još jedino hrvatski narod želi Bosnu i Hercegovinu i to jasno govorim pred ovim medijima. Obje druge politike, bila ova unitaristička - pod plaštom građanstva ili ona druga separatistička do istog dovode, nestanka Bosne i Hercegovine. Mi ne možemo bit kolaterala zbog toga”, dodaje Čović. 

Goodbye BiH, welcome RSEXIT

Nisu dakle oni kolaterala , već narod za čije se interese Dodik navodno bori. Ali i Narodna Skupština, koju je njegova politika sve ili ništa derogirala. Ovdje su usvajani dokumenti koje je Dodik diktirao,a ni sam ih nije poštovao. A svi su vodili ka rušenju BiH i stvaranju države u državi.  

“Goodbye BiH, welcome RSEXIT”, rekao je Dodik.  

Odlazak stranih sudija, bojkot državnih institucija, razgraničenje sa Federacijom, referendum o 9. januaru kao probni balon za onaj o otcjepljenju. Noviji su ovo zaključci NSRS, od kojih je bilo ništa, poput one o pravu na referendum o nezavisnosti RS nakon što je to uradilo Kosovo.  

“Dodik bi trebao raspisati referendum o samostalnosti RS osim što nam samo nudi priču o samostalnosti. Mi ga pozivamo da realizuje već postojeću rezoluciju Republike Srpske. Zaista ponovo raspravljati o pitanjima koje smo već raspravljali 22.2.2008. donositi opet jedne te iste zaključke ne vidim svrhu”, smatra Nešić.  

Šarović smatra da je priča o referendumu bilo jedno 10, o ovom i onom paketu, aprilskom, o mirnom razdruživanu, uvijek dođe u onom trenutku kada nemate odgovore na krupna pitanja. 

“Donošenjem zaključaka koji se ne provode, koji služe u dnevno političke svrhe u suštini vi devastirate najviše zakonodavno tijelo RS”, navodi Borenović. 

“NSRS odnosno ova većina koja postoji u NSRS je samo i do sada bila perač prljavog rublja Milorada Dodika”, ističe Numanović. 

“Milorad Dodik je u ovom momentu i predsjedavajući Predsjedništva BiH, predsjednik RS i predsjednik NSRS i premijer RS. Svi ostali su pješaci, pijuni kojima se on prema svojim trenutnim potrebama posluži”, navodi akademik Slavo Kukić. 

Podrške za secesionističke težnje u međunarodnoj zajednici Dodik nema. Poruka je to američke ambasade u BiH ali i delegacije EU. Sankcija, osim onih američkih iz 2017.godine, nema, pa ih se Dodik i ne boji. Međutim, država na čijem je čelu ima mehanizme obračuna s njim. Tužilaštvo BiH, parlament i Ustavni sud BiH. Da prvi nije ispolitiziran, drugi pod kontrolom, a treći predmet stalnih sporenja.  

“Član Predsjedništva Milorad Dodik istina ne prijeti nasilnim putem odavanje RS što čini krivično djelo iz člana 156 i 157 KPZ BIH, ali zato svoji djelovanjem izaziva vjersku nacionalnu mržnju i netrpeljivost i to je krivično djelo za koje je predviđena kazna do 10 godina zatvora. Parlament može pokrenuti pitanje odgovornosti člana Predsjedništva BiH koji podriva ustavni poredak pred Ustavnim sudom BiH”, pojašnjava Enver Išerić, doktor pravnih nauka. 

“Imamo sankcije koje se trebaju očekivati iz Velike Britanije. Ono što sam čuo jeste da je jedno od prvih ljudi koji će se naći tu pod udarom samo ne znam kada je Milorad Dodik”, navodi Numanović. 

Dok mu svi produžavaju politički rok trajanja, i čekaju prelazak crvene linije koja čini se nema kraja, država smo čiju sudbinu kroje na raznim non paperima,a koji mogu imati samo jedan ishod. Politikanstvo je to ili predizborna ili dobro smišljena taktika provođenja plana o raspadu BiH. Apetita ne nedostaje, pitanje je ko će sklonit tanjire i salvete i  da li će?

Ovo je priča iz političkog magazina Mreža, cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Milorad Dodik Valentin Inzko BiH Republika Srpska razdruživanje
Republika Srpska koronavirus
0 16.06.2021 11:23
EU4Health koronavirus vakcine BiH
0 16.06.2021 10:38
UIO Milorad Dodik Miro Džakula kum
0 15.06.2021 21:00
Željko Komšić Milorad Dodik Predsjedništvo BiH budžet
0 15.06.2021 13:50
Republika Srpska koronavirus
0 15.06.2021 11:31