Izabrano novo rukovodstvo Skupštine TK
(Izvor: federalna.ba/Dino Durmić)

Izabrano novo rukovodstvo Skupštine TK

Slađan Ilić (SDP) iz reda srpskog naroda je imenovan za predsjednika Skupštine TK, dok je Vedrana Petrović (SDP), iz reda hrvatskog naroda imenovana za zamjenicu predsjednika Skupštine TK. Lejla Vuković (SBB) iz reda Bošnjaka ostala je na poziciji zamjenice predsjednika Skupštine TK.
 
Nakon što su predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i jedan od zamjenika Boris Krešić podnijeli ostavke, sjednicu Skupštine je nastavila voditi Lejla Vuković iz SBB. Dnevni red još nije usvojen, ali se za riječ javio Denijal Tulumović, premijer TK koji je obrazložio rad Vlade TK sa pripadajućim ministarstvima u prethodnom periodu. Poslije obrazloženja urađenog, kao društveno odgovoran čovjek, kako je istakao, premijer TK Denijal Tulumović je podnio neopozivu ostavku. 

Inače, osim dopune dnevnog reda, sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona koja je počela u 10 sati obilježile su pauze, poslovničke intervencije, replike i rasprave po različitim pitanjima.

Diskutovali su zastupnici SD-a, SDP-a, PDA i SDA. Novina je i da je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u međuvremenu tražio da se u dnevni red također, uvrsti i smjena Lejle Vuković, zamjenice predsjednice Skupštine TK (SBB), koja je, kako je rekao, sazvala nelegalnu sjednicu Skupštine zadnjeg dana prethodne godine.

Zanimljiv je bio i duel nekadašnji stranačkih kolega, koji su danas na različitim stranama Senada Alića, zastupnika PDA i Fahrudina Skopljaka iz SDA. Svi su složni da se upute iz pisma OHR-a moraju ispoštovati, ali ih obje strane različito tumače. Tako je Skopljak za skupštinskom govornicom rekao Aliću da to što, ako imaju sada 18 ruku ne mora značiti da mogu raditi šta hoće, sugerišući da će ako je potrebno 17 zastupnika, ukoliko nisu potrebni napustiti skupštinsku salu.

Za riječ se javio Alić, konstatujući da je Skopljak stabilna osoba i da ne zna šta mu je danas, podcrtavajući da ne mora ispoljavati nervozu na taj način. Kako će se situacija dalje odvijati je nepoznato, hoće li tačke o smjenama rukovodstva, premijera i ministara biti uvrštene u dnevni red, hoće li predsjednik Skupštine potegnuti opet pitanje vitalnog nacionanog interesa i hoće li budžet, kao i Finansijski plan zavoda zdravstvenog osiguranja biti usvojen, ako je suditi po prognozama, nećemo saznati uskoro, budući da je ponovno pauza koja će trajati do 13:00 sati.

federalna.ba/Dino Durmić

sjednica Skupština TK
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica počela Zakon o odbrani BiH
0 28.02.2024 13:04
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sjednica
0 28.02.2024 08:26
Vijeće ministara BiH sjednica pravda
0 26.02.2024 08:17
Skupština TK budžet
0 21.02.2024 15:35