Bugarske stranke saglasne da formiraju koalicionu vladu u pokušaju da okončaju zastoj
(Izvor: Fena/BTA)

Bugarske stranke saglasne da formiraju koalicionu vladu u pokušaju da okončaju zastoj

Dvije najveće bugarske političke stranke, GERB desnog centra i prozapadni blok predvođen "Nastavljamo da se mijenjamo", dogovorile su se u ponedjeljak da formiraju koalicionu vladu sa rotirajućim premijerom u pokušaju da okončaju više od dvije godine zastoja u politici, javlja Reuters.

Neizvjesnost je natjerala Bugarsku koja je članica EU da odgodi ciljni datum za usvajanje eura i tek treba da odobri prijedlog budžeta za 2023. godinu.

To je također ometalo sposobnost Bugarske da iskoristi sredstva EU za oporavak nakon pandemije.

Očekuje se da će bivši ministar obrazovanja Nikolaj Denkov iz "Nastavljamo da se mijenjamo" dobiti mandat za formiranje vlade i biće premijer prvih devet mjeseci.

- Situacija je izuzetno teška - rekao je Denkov za internet stranicu Sofia Globe na engleskom. "Nakon pet izbora zaredom, imamo poteškoća sa formiranjem stabilne vlade i postoji realna opasnost da na sljedeće izbore u nizu izađemo bez jasnog rezultata."

Bivša evropska komesarka Marija Gabrijel, članica GERB-a, preuzima funkciju premijera nakon devet mjeseci, prema dogovoru.

Na izborima 2. aprila, GERB je bio prvi, osvojivši 69 mjesta u parlamentu od 240 mjesta. Blok predvođen "Nastavljamo da se mijenjamo" osvojio je 64 mandata.

Kako bi mogla formalno provesti koalicioni sporazum, Gabrijel je u ponedjeljak vratila mandat koji je dobila za formiranje vlade 15. maja predsjedniku Rumenu Radevu koji će potom dati mandat Denkovu.

Denkov će narednih dana objaviti imena članova nove vlade.

federalna.ba/Fena

Bugarska