Bugarska oživljava projekt transbalkanskog naftovoda kako bi osigurala naftu iz drugih izvora

Bugarska oživljava projekt transbalkanskog naftovoda kako bi osigurala naftu iz drugih izvora

Bugarska želi oživjeti projekat transbalkanskog naftovoda kako bi osigurala zalihe sirove nafte koje ne dolaze iz Rusije za svoju jedinu rafineriju nafte na Crnom moru, koju kontrolira ruski Lukoil (LKOH.MM), rekao je predsjednik te zemlje Rumen Radev u utorak, prenosi Reuters.

Sofija vodi pregovore sa susjednom Grčkom o izgradnji naftovoda dužine 300 kilometara za transport sirove nafte od grčke luke Aleksandropolis na Egejskom moru do bugarske crnomorske luke Burgas, rekao je Radev.

Bugarska je dobila dvogodišnje izuzeće od zabrane Evropske unije na uvoz ruske sirove nafte, uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Međutim, zemlja mora osigurati dovoljno neruske sirove nafte kako bi crnomorska rafinerija nastavila obrađivati 196.000 barela dnevno nakon što izuzeće za rusku naftu prestane važiti 2024. godine, kažu vladini zvaničnici.

Rafinerija osigurava preko 75 posto goriva za lokalno tržište.

Bugarska je 2011. godine odustala od projekta naftovoda, koji je tada imao za cilj osigurati do 50 miliona tona ruske sirove nafte godišnje preko njene teritorije u Grčku, iz ekonomskih i ekoloških razloga. Tada je procijenjena vrijednost bila jedna milijarda eura (1,08 milijardi dolara).

- Postigli smo dogovor sa grčkim premijerom i predsjednikom na najbrži mogući način da nastavimo projekat Burgas-Aleksandropolis, ali ovog puta bi zalihe trebale ići preko Aleksandropolisa u Burgas - rekao je Radev na energetskom forumu.

federalna.ba/Fena

Bugarska naftovod
Marija Gabriel Bugarska premijerka kandidatura povučena
0 25.03.2024 10:58
Davis kup tenis Bugarska Damir Džumhur Mirza Bašić
0 04.02.2024 15:28
Nerman Fatić Davis Cup BiH Bugarska
0 02.02.2024 14:34