Bugarska najveća politička stranka GERB dobila sedam dana da sastavi novu vladu
(Izvor: EPA-EFE/VASSIL DONEV)

Bugarska najveća politička stranka GERB dobila sedam dana da sastavi novu vladu

Najveća bugarska politička stranka GERB, s desnog centra, dobila je u ponedjeljak sedam dana da pokuša sastaviti vladu koja bi izvukla zemlju iz dugotrajnog političkog ćorsokaka u jeku visokih energetskih troškova i prijetećeg usporavanja ekonomskog rasta.

Dva mjeseca nakon pobjede na prijevremenim izborima u toj balkanskoj zemlji 2. oktobra s 25,3 posto osvojenih glasova, GERB je osigurao još sedmicu dana od predsjednika Rumena Radeva da sastavi funkcionalnu vladu u nestabilnom parlamentu i izbjegne pete izbore u manje od dvije godine.

Politička kriza utiče na izglede Bugarske da se ove godine pridruži schengenskoj zoni slobodnog putovanja i na njene planove za uvođenje eura 2024.

Stranka GERB bivšeg dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova predložila je 51-godišnjeg neurohirurga Nikolaja Gabrovskog za mandatara za sastav vlade.

- Uložit ću maksimalne napore da predložim vladu koja će biti udaljena od političkih razgovora i konfrontacija i bliža stručnom i profesionalnom pristupu - poručio je Gabrovski Radevu.

Politički analitičari skeptični su da GERB, koji ima 67 poslanika u 240-članom parlamentu, može uspjeti. Oni tvrde da su na pomolu još jedni izbori u martu naredne godine.

Borisov je u nedjelju pozvao svoje suparnike da se dogovore o ključnim prioritetima i insistiraju na dubljoj integraciji Bugarske u EU.

Previranja su odgodila prijeko potrebne reforme za borbu protiv sveprisutne korupcije, izradu budžetskog plana za 2023. i crpljenje milijardi eura iz EU fondova za oporavak.

Glavni suparnici GERB-a, antikorupcijske stranke Nastavljamo promjene i Demokratska Bugarska, odbacile su podršku vladi predvođenoj GERB-om, okrivljujući Borisova da je dopustio bujanje korupcije tokom njegove desetogodišnje vladavine koja je završila 2021.

Ukoliko GERB ne uspije, dvije druge stranke moraju još dva puta pokušati formirati vladu. Ako i oni ne uspiju, predsjednik bi morao raspisati prijevremene izbore u roku od dva mjeseca, prenosi Reuters.

Bugarska GERB