videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Budžetski korisnici HNK-a za petak najavili jednosatni štrajk upozorenja

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika HNK-a za petak je najavila jednosatni štrajk upozorenja ukoliko ne dobiju poziv od Vlade za pregovore. Kako tvrde, Vlada je prekršila obaveze iz Kolektivnog ugovora koje je potpisala sa državnim službenicima, obrazovnim sektorom i MUP-om HNK-a. Navode da imaju primanja ispod minimuma prosječne plaće u FBiH.

Posljednji sastanak i obećanja od Vlade budžetski korisnici imali su u oktobru i od tada do danas kažu - ništa. Tvrde da su upoznali novu Vladu sa ranije iznesenim zahtjevima i da postoje dva opravdana razloga zbog kojih bi im se plaća trebala povećati.

„Jedan je što je naša osnovica plaće ispod 50% što je propisano kolektivnim ugovorima, tako da je to kršenje kolektivnih ugovora, a drugi razlog je ta inflacija“, navodi Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture HNK-a.

„Otprilike, povećanja se kreću, ako išlo u dvije godine, da je to nekih 15 % za jednu i 15% za drugu godinu“, napominje, Nail Balić, predsjednik Sindikata policije HNK-a.

Odgovor iz Vlade im je, kažu, djelomično stigao putem sredstava informisanja, jer je predsjednica Vlade u svojim medijskim istupima kazala da stara Vlada nije ostavila manevar za bilo šta u narednoj godini. Tvrde da nije problem u sredstvima nego u njihovoj preraspodjeli i da im se niko nije javio pri izradi nacrta budžeta za narednu godinu.

„Tu se već ozbiljno radi o budžetu za 2024. godinu, a da se prije toga nisu konsultovali predstavnici sindikata, socijalni partneri koji su morali biti upoznati sa donošenjem budžeta“, dodaje Balić.

„Očito je da ova Vlada nije shvatila ozbiljno sindikate. Ako išta, za ovih 20 godina rada u školama naučili smo se štrajkati i prosvjedovati“, poručuje Josip Milić, predsjednik Unije nezavisnih sindikata.

Tako su najavili za petak jednosatni štrajk upozorenja, ukoliko do tada ne stigne odgovor iz Vlade, iz koje su i danas odbili govoriti o ovoj temi.

federalna.ba

budžetski korisnici HNK
sistematski pregled sistematski pregledi HNK policija
0 25.02.2024 08:30
prosvjedna šetnja prosvjetari HNK
0 20.02.2024 14:50
multipla skleroza Hercegovačko-neretvanski kanton HNK Bolji dani
0 05.02.2024 19:52
Zakon o šumama HNK šuma šume sječa šume
0 30.12.2023 23:12