videoprilog Branke Dakić (Dnevnik 2)

Bude li uglja na Bukovoj Kosi, otvara se rudnik – mještani protiv

Na Bukovoj Kosi, nadomak Prijedora, vršit će se istraživanje uglja, a ukoliko se ustanovi da ga ima, postoji mogućnost otvaranja rudnika mrkog uglja. Odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije za istraživanje uglja na ovom području donijela je Vlada RS-a, na inicijativu firme iz Teslića, koja je zainteresovana za istraživanja.

Mještani su protiv - ukoliko bude otvoren rudnik mrkog uglja, bit ćemo primorani da se iselimo, poručuju. To bi, smatraju, dovelo do zagađenosti zraka, ali i negativnog utjecaja na zdravlje.

“Bojim se klizišta, jer je Bukova Kosa poznata po klizištima. Bojim se zagađenja, ugalj je u pitanju”, kaže Dragoja Madžar.

“Šta ako se to desi? Mnogi će biti primorani da napuste svoja imanja, jer dosta stanovništva se ovdje bavi poljoprivredom - to je nekima osnovni, a nekima dodatni izvor finansiranja”, kaže Miroslav Curić.

Posebno ih brine to što su u njihovo mjesto prije nekoliko dana dolazili ljudi, koji su se predstavili kao predstavnici Vlade RS-a i firme koja je zainteresovana za istraživanje uglja te im nudili da prodaju zemlju.

“Da bi oni rekli dvije do tri marke je otkup, nećemo mi vas dirati, ali hoćemo dirati zemlju. Mi smo, inače, na kliznom tlu. Moj sin je zakopao ljetnikovac četiri metra. Pola godine mi nismo mogli biti na balkonu, to je puno sumpora”, kaže Milja Madžar.

Razloga za paniku nema, uvjeravaju iz prijedorske Gradske uprave. Grad je, kažu, dao saglasnost Vladi RS-a za istraživanje uglja na ovom području, a svi daljnji postupci su neizvjesni.

“Ukoliko se dokaže da postoje dovoljne količine mrkog uglja za eksploataciju, onda ćemo vidjeti kako ćemo dalje postupiti. Ja pozivam građane tih naselja da ne nasjedaju na priče rekla-kazala. Sve informacije mogu dobiti u Gradskoj upravi”, poručuje Dragoslav Kabić, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Prijedora.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS-a potvrdili su nam da će tek nakon što budu izvršena detaljna geološka istraživanja odlučiti u kojem smjeru će ići, odnosno hoće li na Bukovoj Kosi kod Prijedora graditi rudnik mrkog uglja. Napominju da će u slučaju eksploatacije uglja biti definisana koncesiona naknada koja će se vraćati u budžet Grada Prijedora, što će za ovu lokalanu zajednicu biti dodatni izvor prihoda.

federalna.ba

ugalj Prijedor rudnik Bukova Kosa
Ramo Isak Vijećnica Prijedor Dan bijelih traka
0 31.05.2023 23:02
Vijećnica Prijedor Dan bijelih traka
0 31.05.2023 19:52
Dan bijelih traka Prijedor Federalni radio
0 31.05.2023 16:55
Dan bijelih traka Prijedor
0 31.05.2023 13:32
Prijedor Dan bijelih traka
0 31.05.2023 07:51