Buckinghamska palata odbija da vrati posmrtne ostatke etiopskog princa
(Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Buckinghamska palata odbija da vrati posmrtne ostatke etiopskog princa

Buckinghamska palata odbila je da vrati tijelo člana etiopske kraljevske porodica, princa Alemajehua koji je sahranjen u zamku Windsor prije 144 godine.

Princ Alemajehu je kao siroče stigao u Veliku Britaniju sa samo sedam godina, jer mu je majka preminula tokom putovanja.

Bio je siroče kojeg je obožavala i finansijski podržavala kraljica Viktorija i koji je umro u 18. godini.

Njegova porodica sada traži da se posmrtni ostaci mladog princa vrate u Etiopiju.

Međutim, Buckinghamska palata je još jednom odbila poziv, rekavši da će uklanjanje tijela utjecati na posmrtne ostatke drugih osoba sahranjenih u katakombama kapele Svetog Georgea u Windsoru.

"Vrlo je malo vjerovatno da bi bilo moguće ekshumirati posmrtne ostatke, a da se ne naruši mjesto odmora značajnog broja drugih u blizini", naveli su iz palate.

Ambasadorka Etiopije u Londonu Fesseha Shawel Gebre je 2019. godine pozvala kraljicu Elizabethu II da razmisli kako bi se osjećala da je jedan od njenih rođaka sahranjen u stranoj zemlji.

Insistirala je na tome da je dječak "ukraden".

Etiopska vlada je ranije rekla da će ponavljati svoj zahtjev na svakom sastanku njenih ministara s britanskim kolegama.

Princ Alemayehu bio je jedini zakoniti sin etiopskog cara Tewodrosa II. Doveden je u Veliku Britaniju sa sedam godina nakon što mu je otac umro 1868. godine, nakon poraza od britanskih trupa u bici kod Magdale u Etiopiji.

Alemayehu je umro od bolesti pluća sa samo 18 godina, 1879. godine, a kraljica je organizovala njegovu sahranu u Windsoru.

federalna.ba/AA

Velika Britanija Etiopija
voz Velika Britanija preminuli
0 18.09.2023 14:27
Denis Bećirović član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Julian Reilly Velika Britanija Bosna i Hercegovina
0 15.09.2023 15:01