videoprilog Amera Ahmića (Dnevnik 2)

Bruka, sramota, doviđenja!

Bruka, sramota, doviđenja! Ovo su riječi kojima je komentator sinoćnje utakmice Bosna i Hercegovina - Luksemburg odjavio ovaj meč. Odjava, već ušla u historiju, uz nju i utakmica kao jedna od najgorih partija ove reprezentacije od njenog osnutka.

O tome ko je kriv i šta su razlozi potpunog debakla na terenu, javno niko ne želi govoriti. Odgovori se mogu tražiti u čestim promjenama selektora, ali i igrača, do neizostavno javne tajne da oni koje na terenu i pred kamerama ne vidimo, odlučuju ko dres može obući.

Ipak, o svemu se šuti, ali ponašanja i komentari koji su uslijedili nakon ove utakmice jasno su markirali da nešto ne funkcioniše. Ova utakmica tek je okidač na seriju loših partija reprezentacije u ovim kvalifikacijama. I ako je suditi po njima ne bismo mogli ni do baraža, u koji ipak idemo zahvaljujući prethodnim kreditima iz Lige nacija.

Posljednji sudijski zvižduk na stadionu Bilino polje komentator je završio riječima koje najjednostavnije oslikavaju dešavanja u reprezentaciji Bosne i Hercegovine nakon jednog od najbolnijih poraza na domaćem terenu: Bruka, sramota, doviđenja.

“Ova odjava prenosa je nešto možda najgore što sam uradio u svojoj novinarskoj karijeri. Jednostavno se ne osjećam ponosnim ni u jednom trenutku zbog takve odjave, ali nisam imao snage da govorim više. Toliko sam u prijenosu pričao, lutao sam od nekih momenata, a onda sam vidio da to nije igra s kojom možemo odgovoriti na rezultat”, priča sportski novinar i komentator Igor Kristić.

Jedna od brojnih zamjerki upućenih na račun reprezentacije bila je i izvođenje penala, kod rezultata 0:1, koji je trebao izvoditi Miralem Pjanić. No, iz nepoznatih razloga izveo ga je Hadžiahmetović.

Inače, nakon ovog bolnog poraza, najvatreniji bh. navijači zamjerili su našim nogometašima što nakon utakmice nisu došli pred tribinu na kojoj su bili smješteni, te su po izlasku razgovarali s kapitenom Edinom Džekom.

“U nastavku će biti teško s obzirom na to da je ovaj rezultat došao neočekivano, ali, kako smo igrali, sigurno nismo više ni zaslužili”, izjavio je Džeko.

“Ovo je naš posao, naš život i život naših porodica koje s nama sve ovo proživljavaju. Ovaj poraz boli toliko, nevjerovatno je kako se neke stvari poslože u fudbalu i propuštene šanse i penal i sve što se izdešava. Nema se puno toga reći”, kazao je Ibrahim Šehić, golman nogometne reprezentacije BiH.

Uoči duela s Portugalom i Luksemburgom selektor Hadžibegić je govorio da je nastavio putem Bajevića i Peteva kada je u pitanju smjena generacija, što mu je nakon poraza od Luksemburga, gotovo šekspirovski nagovijestilo sudbinu prethodnika, što pokazuje reakcija navijača i javnosti koji su opravdano nezadovoljni s obzirom na tri vezana poraza, što nam je prva dva mjesta u grupi učinilo nedostižnim. 

“Jedini odgovoran sam ja. Vjerujem u te momke, imam odlične saradnike, njihovo će vrijeme doći, a tačno znam zbog čega i kako smo odigrali loše i ne krijem se od toga. Prema tome, ako budem žrtva za neko bolje sutra odmah potpisujem”, poručio je selektor nogometne reprezentacije BiH Faruk Hadžibegić.

Tako je selektor Hadžibegić govorio na konferenciji za novinare koju je obilježio još jedan detalj koji savršeno pokazuje stanje u Nogometnom savezu. Sportski direktor Zvjezdan Misimović, vidno nezadovoljan, ušao je na konferenciju te počeo psovati.

Na kraju ostaje pitanje, kako i sa kojim igračkim i trenerskim kadrom u nastavak kvalifikacija, u kojima nam je jedina svijetla tačka već ranije osigurani baraž pod vodstvom bivšeg selektora Ivajla Peteva, kojeg je i pored ostvarenog cilja nekorektno smijenio Izvršni odbor. 

federalna.ba

Nogometna reprezentacija BiH kvalifikacije EURO 2024 Luksemburg Faruk Hadžibegić Bilino polje
Sergej Barbarez Nogometna reprezentacija BiH
0 16.05.2024 19:09
Nogometna reprezentacija BiH
0 04.04.2024 11:33
Nogometna reprezentacija BiH Izrael utakmica otkazana
0 22.03.2024 11:16
Nogometna reprezentacija BiH Ukrajina Bilino polje večeras
0 21.03.2024 08:12
Nogometna reprezentacija BiH Fudbalska reprezentacija BiH
0 19.03.2024 21:14