Broj prijetnji i napada na novinare u Srbiji udvostručen u odnosu na 2021.

Broj prijetnji i napada na novinare u Srbiji udvostručen u odnosu na 2021.

Udruženje novinara Srbije (UNS) upozorilo je u utorak da je broj prijetnji, pritisaka i napada na novinare tijekom prošle godine udvostručen u odnosu na 2021. godinu i zatražilo izmjene kaznenog zakona kako bi što više oblika tih napada bilo obuhvaćeno kaznenom odgovornošću.

Povodom 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, iz udruženja su naveli kako su tijekom 2022. godine evidentirali 140 slučajeva prijetnji, pritisaka i napada na novinare u odnosu na 74 slučaja zabilježena u 2021. godini.

"Najučestaliji pokušaj gušenja slobode medija bile su prijetnje koje su novinari dobivali preko društvenih mreža. Preko interneta je zabilježena i najozbiljnija prijetnja 'salvom metaka' koja je upućena redakciji dnevnog lista Danas", stoji u priopćenju UNS-a, koje prenosi agencija Beta. 

Pritiske na novinare u Srbiji najčešće su po podacima iz baze UNS-a, vršili članovi vladajuće Srpske napredne stranke a medijima su dodatnu štetu nanosile takozvane SLAP tužbe, kojima su po navodima udruženja, moćnici od malih medija tražili nerealne odštete.

"Ovaj Svjetski dan slobode medija obilježavamo iščekujući pravosnažnu presudu za ubojstvo vlasnika i urednika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, Slavka Ćuruvije. Petočlano vijeće Apelacionog suda dalo je završne riječi, a od ishoda suđenja koje traje gotovo devet godina ovisi hoće li biti prekinut lanac nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji", naveli su iz udruženja.

Ocijenili su kao "obeshrabrujuće" što ni nakon  više od 20 godina, nije podignuta optužnica protiv ubojica dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića kao što ni poslije skoro 30 godina od navodnog samoubistva, nema informacija o okolnostima smrt novinarke Duge Dade Vujasinović.

Također, pozvali su i da se osigura efikasna institucionalna zaštita novinara od pritisaka nositelja javnih funkcija, vlasnika medija i drugih moćnika i "da se javni novac pravedno raspoređuje kako bi se očuvao medijski pluralizam i omogućilo kvalitetno informiranje građana".

federalna.ba/Fena

novinari Srbija prijetnje medijske slobode