videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 1)

Opada broj oboljelih u RS-u, ali situacija i dalje veoma nepovoljna

Epidemiološka situacija u bh. entitetu RS je i dalje veoma nepovoljna, no u posljednjih nekoliko dana primjetan je veći broj otpusta u odnosu na broj prijema, što je dovelo do trenutne stabilizacije stanja i smanjenja pritiska na kovid bolnice.

Ipak, tvrde nadležni, najgori scenario se uspio izbjeći, ali to i dalje nije razlog za opuštanje s obzirom na to da je i dalje od broja oboljelih sve veći broj onih pacijenata koji imaju tešku kliničku sliku.

Broj pacijenata u proteklih sedam dana manji je za 14%, što govori, tvrde nadležni, da je izbjegnut najgori scenario i kolaps zdravstvenog sistema.

- Na vrijeme smo reagovali i prošli najbolji mogući scenario. Ako vam kažem da smo imali procjene prije mjesec i više dana koliko ćemo imati pacijenata na današnji dan i promašili smo možda u 10 pacijenata u cijeloj RS, a najgori mogući scenario koji smo imali ispred sebe je govorio da, ako ne bismo ništa preduzeli i pustili da korona ide svojim tokom, 15. ovog mjeseca imali bismo 3.000 pacijenata u zdravstvenom sektoru – izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS-a (SNSD).

No, razloga za opuštanje i dalje nema. Poštivanje epidemiloških mjera, kao i vakcinacija garant su smanjenja broja oboljelih i "vjetar u leđa" procesu imunizacije. Vakcina, kažu, ima dovoljno, a pristižu i nove količine.

- Sve vakcine koje zaprimimo odmah šaljemo na teren. Način raspodjele podrazumijeva udio stanovništva određene opštine u ukupnom dijelu stanovnika RS-a – navodi Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a (SNSD).

Kovid bolnicama ne manjka neophodne opreme, a u Bijeljini se paralelno radi i na poboljšanju redovnih zdravstvenih usluga pacijentima

- U narednom periodu dolaziće i drugi stručnjaci iz raznih oblasti zdravstva, vezano za kardiologiju, vaskularnu hirurgiju, hirurgiju i druge dijelove interne medicine i daćemo sve od sebe da ono što je dobro sačuvamo – istakao je Zlatko Maksimović, direktor bolnice "Sveti Vračevi " u Bijeljini.

Epidemiološka situacija u Bijeljini je i dalje veoma nepovoljna. U protekla 24 sata bilo je sedam prijema na liječenje u kovid bolnicama u kojima se trenutno nalazi 70 bolesnika, od kojih je 18 na respiratoru, a 37 na kiseničnoj terapiji. Međutim, i dalje je veliki broj hospitalizovanih s teškom kliničkom slikom od kojih je većina starije i srednje životne dobi s komorbiditetima.

federalna.ba/Ivana Đurđević-Bajić

koronavirus Bijeljina
Sjeverna Makedonija koronavirus
0 06.05.2021 19:16
tehnologija nauka obrazovanje Politehnički fakultet u Zenici Zenica Covid19 koronavirus aplikacija
0 06.05.2021 19:02
koronavirus BPK Goražde Tocilizumab Clexane
0 06.05.2021 17:09