Brnabić o rezoluciji o Srebrenici: Pirova pobjeda zapadnih sila, nastavljamo da radimo s njima

Brnabić o rezoluciji o Srebrenici: Pirova pobjeda zapadnih sila, nastavljamo da radimo s njima

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da Rezolucija Generalne skupštine UN o Srebrenici predstavlja "Pirovu pobjedu i faul velikih zapadnih sila". UN imaju 193 države-članice, a Rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici usvojena je juče sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih.

Brnabić je za RTS ocijenila da je Srbija pokazala kako se bori za svoje interese, svijet i međunarodno pravo i nije dozvolila da bude "stigmatizovan naš narod". "Ovo je sve sada jako svježe i jednu stvar koju sam naučila od  Aleksandra Vučića je da ne treba ishitreno reagovati", rekla je ona.

Tako je odgovorila na pitanje o budućim odnosima zvaničnog Beograda sa državama evropskog kontinenta koje su podržale Rezoluciju, a kojoj se Srbija protivi. "Sve što ću reći je prilično emotivno....meni će lično biti izuzetno teško da dalje radim sa državama koje su bile sponzori i kosponzori te rezolucije", kazala je.

Rekla je da će se "u svakom trenutku" osjećati mnogo bliže državama koje su glasale protiv, bile suzdržane, ili su napustile salu pri izglasavanju rezolucije. "Treba svakako da nastavimo da radimo sa našim partnerima i to je u našem nacionalnom intersu i sa zemljama članicama EU", kazala je.

Rekla je i da će "u svakom trenutku" uvijek biti uz države koje su u UN bile uz Srbiju, te se zahvalila svima koji su podržali stavove Beograda.

federalna.ba/Beta

Ana Brnabić
Ana Brnabić Aleksandar Vučić genocid u Srebrenici Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić
0 13.07.2024 09:43
Ana Brnabić Narodna skupština RS
0 09.07.2024 12:49
Ana Brnabić Srbija reakcija Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 24.05.2024 10:14
rezolucija o Srebrenici Ana Brnabić
0 23.05.2024 12:14
Ana Brnabić Srbija izbori
0 26.04.2024 11:01