Brnabić: Daytonski sporazum je prekršen, bit ćemo uz svoj narod u BiH
(Izvor: Fena/SNS)

Brnabić: Daytonski sporazum je prekršen, bit ćemo uz svoj narod u BiH

– Srbija je u New Yorku pokazala kako se bori za svoje interese ali i za svjetsko i međunarodno pravo, kazala je predsjednica srbijanske Skupštine Ana Brnabić nakon što je Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

"Daytonski sporazum je prekršen i mi ćemo biti uz svoj narod u Bosni i Herecegovini. Sačekat ćemo nekoliko dana da vidimo što će se dogoditi. Ono što sada mogu reći je da je ovo veliki prekršaj zapadnih sila i pirova pobjeda", istaknula je Brnabić u intervjuu za Radiotelevizije Srbije.  

Opća skupština UN-a usvojila je s 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih,  rezoluciju kojom podsjeća na genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice 1995. te je pozvala na uspostavu 11. srpnja kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve tog zločina.

No srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić smatra da u bilo kojem nacionalnom parlamentu takav akt ne bi uspio te je dodao kako su pogrešno radili oni koji su osmislili rezoluciju.

On je i na instagramu objavio poruku: "Predaja za nas nikada nije opcija! Ponosan na slobodnu Srbiju i herojski srpski narod", uz fotografiju sa sjednice u New Yorku na kojoj sjedi ogrnut zastavom Srbije.

Rezoluciju o genocidu u Srebrenici su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj četrdesetak država. Protiv rezolucije su bile i Rusija i Kina i Mađarska te neke afričke, južnoameričke i azijske države poput Kube, Nikaragve, Venezuele, Južne Koreje, Azerbajdžana no Srbi ipak usvajanje rezolucije na takav način smatraju svojom moralom pobjedom.

"Trebamo svakako nastaviti raditi s našim partnerima i to je u našem nacionalnom interesu i sa zemljama članicama Europske unije", kazala je Brnabić te dodala da će Srbija "u svakom trenutku" biti uz države koji su podržavale tu zemlju u UN-u te se zahvalila svima koji su podržali stavove Beograda.

federalna.ba/Fena

Ana Brnabić Srbija reakcija Rezolucija o genocidu u Srebrenici