Brittney Griner stigla u SAD poslije razmjene zatvorenika s Rusijom

Brittney Griner stigla u SAD poslije razmjene zatvorenika s Rusijom

Avion u kome se nalazi američka košarkaška zvijezda Brittney Griner sletio je rano jutros u SAD, pošto je oslobođena u razmjeni zatvorenika poslije gotovo 10 mjeseci provedenih u ztvoru u Rusiji.

Jučer je objavljeno da je Griner razmijenjena za ruskog trgovca oružja Vitkora Bouta. Razmjena je izvršena na aerodromu u Abu Dabiju, odakle su dalje prevezeni u svoje zemlje. Griner je viđena kako izlazi iz aviona u vazduhoplovnoj bazi San Antonio-Lakland u Teksasu.

Dogovor o razmjeni Griner za ruskog trgovca oružja smatra se velikim podvigom za predsjednika SAD Joe Bidena koji ipak nije uspio da izdejstvuje oslobađanje još jednog Amerikanca Paula Willana koji se drži u ruskom zatvoru gotovo četiri godine.

Dvostruka olimpijska šampionka Griner je uhapšena 17. februara na moskovskom aerodromu jer je imala patrone za elektronske cigarete sa uljem kanabisa, te je osuđena na devet godina zatvora u Rusiji.

Viktor Bout, poznati ruski trgovac oružjem, proveo je više od 10 godina u pritvoru u Sjedinjenim Državama.

Oslobađanjem Bouta SAD su oslobodile bivšeg potpukovnika sovjetske vojske koga je američko ministarstvo pravde nekad opisalo kao najvećeg trgovca oružjem. Uhapšen je u Tajlandu 2008. i izručen SAD-u 2010. On je služio kaznu od 25 godina zatvora na osnovu optužbi da je planirao da proda oružje vrijedno desetine miliona dolara, za koje su američki zvaničnici rekli da je trebalo da bude upotrijebljeno protiv Amerikanaca. 

federalna.ba/Beta

Brittney Griner SAD Rusija