Britanski ambasador podržao odluke visokog predstavnika

Britanski ambasador podržao odluke visokog predstavnika

Ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly podržao je večeras odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojima s mijenja Ustav FBiH i Izborni zakon BiH.

Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo je večeras ostatak iz paketa izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH. One se ne odnose na direktne izbore već na postizborne pregovore o stranačkim koalicijama te uspostavljanje indirektno izabranih tijela. Odlukama se uvode mehanizmi za deblokad...

-Ujedinjeno Kraljevstvo podržava ulogu visokog predstavnika u BiH i njegovog Ureda. Na žalost je da su ovlasti visokog predstavnika i dalje potrebne u BiH, ali u nedostatku domaće političke volje ili liderstva, visoki predstavnik ima važnu ulogu u implementaciji Dejtonskog sporazuma i pružanju podrške okviru za prosperitetnu budućnost, poručio je Reilly u svojoj objavi.

Istakao je da njegove odluke treba posmatrati u tom svjetlu i da su funkcionalne vlasti svim nivoima, su ključne za osiguranje napretka i stabilnosti.

-Domaći politički akteri moraju sada raditi zajedno i implementirati izborne rezultate te podržati reforme potrebne za napredak BiH na euro-atlantskom putu, zaključio je britanski ambasador.

federalna.ba/Fena

Julian Reilly ambasador Velike Britanije u BiH Christian Schmidt
Christian Schmidt PIC
0 09.12.2022 13:37
Christian Schmidt Saborna crkva Mostar
0 08.12.2022 12:06
Christian Schmidt
0 06.12.2022 17:18
Ustavni sud BiH amandmani Christian Schmidt Željko Komšić Šefik Džaferović
0 02.12.2022 16:09