Britanske oružane snage suočavaju se s nedostatkom sredstava za vojnu opremu
(Izvor: Ilustracija)

Britanske oružane snage suočavaju se s nedostatkom sredstava za vojnu opremu

Britanske oružane snage suočavaju se s nedostatkom sredstava za opremu od 17 milijardi funti u narednih deset godina, saopćio je u ponedjeljak nadzorni organ za javnu potrošnju, što bi mogao biti razlog za brigu vojnih zapovjednika u vrijeme povećanih geopolitičkih rizika.

Državni ured za reviziju (NAO) procijenio je budžet za novo naoružanje i opremu na 305,5 milijardi funti za period 2023-2033, 16,9 milijardi funti više od planova, što je najveći deficit od njegovog prvog izvještaja 2012. godine.

Rastući troškovi u nuklearnim i mornaričkim programima, dok Britanija radi na zamjeni nuklearnih sredstava odvraćanja, kao i visoka inflacija povećali su budući budžet, saopćio je NAO.

To je rezultiralo "izrazitim pogoršanjem" finansijske pozicije ministarstva odbrane.

Ruski rat u Ukrajini naglasio je potrebu za dodatnim vojnim izdacima širom Evrope, pri čemu je Britanija važan saveznik i dobavljač vojne opreme Kijevu. Također ulaže u poboljšanje spremnosti sopstvene opreme i proširenje objekata za municiju.

Ministar odbrane Grant Shapps kazao je u odgovoru na izvještaj nadzorne agencije da, iako je vlada predviđala budžetski pritisak, "odjel je uvjeren da može opstati u okviru svog budžeta za opremu".

Pojavili su se i scenariji u kojima bi ministarstvo odbrane imalo suficit tokom deset godina, kaže on.

Vlada je povećala potrošnju na vojsku za dodatnih pet milijardi funti tokom godine, povećavajući je na oko 2,25 posto bruto domaćeg proizvoda ove i sljedeće godine.

Shapps je kazao da izvještaj nije uzeo u obzir težnju vlade da poveća potrošnju za vojsku na 2,5 postto BDP-a kada su to ekonomski uslovi dopuštali.

- Ministarstvo odbrane priznaje da je njegov plan opreme za period 2023-2033 neostvariv - navodi čelnik NAO, Gareth Davies, u izjavi za javnost.

NAO je saopćio da se odluke o ukidanju ili smanjenju projekata za koje je vjerovatno da će se smatrati "nepriuštivim" ne bi trebale odgađati jer bi to riskiralo "lošu vrijednost za novac".

Budžetski deficit mogao bi biti čak i veći, tvrdi NAO, jer plan opreme koji je razmatran ne uključuje faktore kao što su troškovi razvoja novih sposobnosti ili produženja vijeka trajanja neke opreme, uključujući borbena vozila kao što su Warrior i Challenger 2, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Velika Britanija NAO