Britanska ministrica Morton posjetila izložbu 'Srebrenica: Naša priča'

Ministrica za Evropu pri Ministarstvu za vanjske poslove, razvoj i komonvelt Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Wendy Morton, zajedno sa britanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Mattom Fieldom, posjetila je danas Memorijalni centar Srebrenica i odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Ministrica Morton je obišla Memorijalni centar Srebrenica, te pogledala izložbu “Srebrenica: Naša priča”, prikaz sveobuhvatnog istraživanja, intervjua i pregleda usmene historije - sjećanja na opsadu i genocid u Srebrenici, nastalu u sklopu projekta "Istina, dijalog, budućnost".

Ovaj projekat, koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, ima za cilj ojačati kapacitete Memorijalnog centra Srebrenica putem obuke njegovog osoblja, organiziranjem izložbi, istraživanjem i povezivanjem.

Zahvaljujući ovoj podršci, Memorijalni centar razvit će se u regionalni centar za istraživanje genocida, ratnih zločina i tranzicione pravde, te će biti osposobljen za adekvatno čuvanje dokumenata i predmeta koji su pripadali žrtvama.

Do sada je u sklopu projekta prikazana izložba “Srebrenica: Naša priča” koja donosi lična svjedočenja 20 preživjelih genocida u Srebrenici, predstavljen drugi Izvještaj o negiranju genocida za 2020-2021 godinu, te oformljena Liderska inicijativa za Srebrenicu koja je već okupila 26 svjetskih lidera u cilju suprotstavljanja negiranju genocida na svjetskom nivou.

- UK snažno podržava napore za uspostavljanje pravde za sve one koji su ubijeni, njihove porodice i preživjele čiji životi su okrutno i nepovratno izmijenjeni. Nastavljamo pružati podršku regionu u prevazilaženju nasljeđa prošlih sukoba kako bi podržali dugotrajnu stabilnost i svijetlu budućnost za generacije koje dolaze. Da bi ovo postigli, moramo nastaviti štititi istinu i suprotstavljati se svim pokušajima negiranja genocida koji se dogodio u Srebrenici - istakla je ministrica Morton, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

federalna.ba/Fena

Wendy Morton Srebrenica
Vojin Pavlović negiranje genocida Srebrenica
0 27.09.2021 18:20
identifikacije žrtve Srebrenica
0 27.09.2021 13:34
Srebrenica Radio Federacije BiH Federalni radio
0 20.09.2021 20:08
Srebrenica Ćamil Duraković Salko Tursunović
0 16.09.2021 18:37
Dan srpskog jedinstva Srebrenica
0 15.09.2021 19:47