Britanija za nekoliko sedmica objavljuje planove o smještaju migranata u vojne baze

Britanija za nekoliko sedmica objavljuje planove o smještaju migranata u vojne baze

Očekuje se da će planovi britanske vlade da preseli migrante iz hotela u vojne baze ili čak napuštene trajekte biti objavljeni u roku od nekoliko sedmica, javio je u subotu Sky News.

Prethodni prijedlozi koji su uključivali korištenje kampova za odmor i studentskih domova bili su manje vjerovatni da će biti provedeni u djelo, navodi se u izvještaju.

Vlada je signalizirala kako želi ukinuti korištenje hotela kao smještaja za tražitelje azila.

- Uvijek smo bili otvoreni u pogledu pritiska bez presedana na naš sistem azila, uzrokovanog značajnim povećanjem opasnih i ilegalnih putovanja u zemlju - izjavio je portparol ministarstva unutrašnjih poslova.

- Nastavljamo da sarađujemo s vladom i lokalnim vlastima na identifikaciji niza opcija smještaja – kazao je.

U ovom je mjeseci vlada iznijela detalje novog zakona koji zabranjuje ulazak tražiteljima azila koji stižu brodicama preko Lamanchea, prijedlog za koje neke humanitarne organizacije tvrde da bi mogao biti nepraktičan i kriminalizirati napore hiljada pravih izbjeglica.

Premijer Rishi Sunak odredio je zaustavljanje dolazaka brodica kao ključni prioritet nakon što je broj migranata koji su stigli na južnu obalu Engleske prošle godine porastao na 45.000, što je 500 posto više u posljednje dvije godine, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Velika Britanija migranti