Britanija uvela sankcije četvorici izraelskih 'ekstremističkih doseljenika'

Britanija uvela sankcije četvorici izraelskih 'ekstremističkih doseljenika'

Britanija je u ponedjeljak uvela sankcije četvorici izraelskih državljana, navodeći da su oni ekstremistički doseljenici koji su nasilno napali Palestince na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael.

Mjere nameću stroga finansijska ograničenja i ograničenja putovanja za četiri osobe, za koje je Britanija saopćila da su umiješane u "neprilično kršenje ljudskih prava".

- Ekstremistički izraelski doseljenici prijete Palestincima, često pod prijetnjom oružjem, i tjeraju ih da napuste zemlju koja je s pravom njihova - kazao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron.

- To ponašanje je nezakonito i neprihvatljivo. Izrael također mora poduzeti snažnije mjere i zaustaviti nasilje. Prečesto vidimo da su obaveze preuzete i obećane, ali nisu ispunjene  - dodao je.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je tokom protekle godine došlo do neviđenog nivoa nasilja od strane doseljenika na Zapadnoj obali.

SAD su također u ovom mjeseca uvele sankcije četvorici Izraelaca koje su optužile za učešće u nasilju među doseljenicima na Zapadnoj obali, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Velika Britanija
Velika Britanija optužnica špijuniranje Rusija
0 28.02.2024 10:17
Jordan Velika Britanija pomoć Gaza
0 22.02.2024 11:56
Huti napad SAD Velika Britanija
0 20.02.2024 09:32
Velika Britanija mobilni telefon škole
0 19.02.2024 15:06