Britanija tvrdi da njena podmornica nije odgovorna za potapanje ribarskog broda

Britanija tvrdi da njena podmornica nije odgovorna za potapanje ribarskog broda

Britanska podmornica optužena da je 2004. godine potopila francuski ribarski brod nije imala nikakve veze s incidentom, rekao je u utorak bivši kapetan britanske podmornice, dodajući da je to plovilo bilo u pristaništu na dan tragedije, javlja France 24.

Porodice nastradalih na brodici vjeruju da je ona potonula nakon što je podmornica uhvatila njene ribarske mreže i povukla je ka dnu.

Britanska vojna podmornica povezana s potonućem francuske ribarske koče prije skoro 18 godina nije imala nikakve veze s incidentom, rekao je u utorak bivši kapetan britanske podmornice, što je naišlo na bijes rodbine žrtava.

Porodice pet članova posade koji su izgubili živote na brodici Bugaled Breizh 15. januara 2004., nadaju se da će istraga na Višem sudu u Londonu potvrditi njihove navode da je brod povukla prema dnu britanska podmornica HMS Turbulent.

Međutim, bivši zapovjednik podmornice Turbulent, Andrew Coles rekao je da je nuklearno plovilo bilo u pristaništu na dan tragedije.

- Definitivno nismo bili umiješani u taj incident - rekao je on na saslušanju u Londonu, ponavljajući druge iskaze svjedoka na ročištu.

Bivši kapetan rekao je da je podmornica Turbulent trebala sudjelovati u vježbama NATO-a u području blizu engleske obale, ali da se povukla zbog oštećenja, nastavljajući navigaciju četiri dana nakon potonuća Bugaled Breizha.

Priznao je da je podmornica "mogla biti uzrok potonuća" i da se sumnjalo da je to plovilo odgovorno, ali je insistirao da "mi nemamo ništa s tim".

Porodice žrtava reagovale su sa skepticizmom i bijesom.

- To nema nikakvog smisla. Još uvijek postoji mnogo elemenata koji nisu razjašnjeni - rekao je Thierry Lemetayer, sin jedne od žrtava francuskim novinarima.

- Danas nismo svjedočili istini - rekao je njegov advokat Dominique Tricaud, također za francuske medije.

Advokat je dodao da je tvrdnja da je brodicu Bugaled Breizh potopila podmornica nešto što je gotovo činjenica za sve ozbiljne ljude.

Ranije u utorak, zapovjednik podmornice britanske mornarice Daniel Simmonds, insistirao je da je podmornica 15. januara bila u pristaništu.

Rekao je sudu da je "nezamislivo da bi dnevnici bili falsificirani ili da je saveznička podmornica iz druge zemlje mogla biti u tom području, a da nije signalizirala svoje prisustvo."

Britanske pomorske vježbe bile su zakazane na dan tragedije, rekao je Simmonds, ali nisu uključivale podmornice.

Samo tri NATO podmornice bile su na moru kada je potonuo Bugaled Breizh, rekao je on u svjedočenju na sudu, a to su njemačka U22, holandska Dolfijn i britanska Torbay.

Svaka od njih bila je udaljena od brodice najmanje pet nautičkih milja, rekao je on.

Holandska mornarica već je na saslušanju rekla da je njihova podmornica bila na površini u vrijeme nesreće.

Pravni postupak u Francuskoj okončan je 2016. godine bez odluke o tome je li podmornica prouzročila tragediju ili se radilo o ribarskoj nesreći.

federalna.ba/Fena

Velika Britanija podmornica
papa Franjo Norveška Afganistan Velika Britanija
0 17.10.2021 16:34
žrtve pandemija koronavirus Covid19 oboljeli novozaraženi zaraženi Velika Britanija
0 14.10.2021 18:43
London Engleska vatromet Velika Britanija
0 13.10.2021 10:37
Velika Britanija kriza koronavirus
0 12.10.2021 08:21
Velika Britanija Gorivo nestašica nestašica goriva
0 10.10.2021 22:33