Britanija se suočava s najvećim štrajkom željezničara u više od 30 godina
(Izvor: Twitter)

Britanija se suočava s najvećim štrajkom željezničara u više od 30 godina

Britanski radnici željeznica danas su započeli najveći štrajk u više od tri desetljeća zbog porasta troškova života.

Posljednji pregovori o sprečavanju štrajka propali su u ponedjeljak, što znači da više od 50.000 radnika željezničkog sindikata neće raditi tri dana ove sedmice zbog zamrzavanja plata i smanjenja radnih mjesta.

Generalni sekretar sindikata Mick Lynch opisao je kao "neprihvatljive" ponude povećanja plaća od strane operatera nadzemnih vozova i londonske podzemne željeznice koja upravlja podzemnom željeznicom u glavnom gradu.

Ministar saobraćaja Grant Shapps rekao je da vlada čini sve što je u njenoj moći da smanji očekivani "masovni poremećaj".

Međutim, u ponedjeljak je u parlamentu rekao da se procjenjuje da će raditi oko 20 posto planiranih usluga, usmjerenih na ključne radnike, glavne populacijske centre i kritične teretne rute, piše AFP.

Štrajk koji je najavljen i za četvrtak i subotu mogli bi izazvati značajne poremećaje na velikim događanjima, uključujući i veoma popularni muzički festival Glastonbury.

Škole upozoravaju da će ovim štrajkom biti pogođene i hiljade tinejdžera koji polažu nacionalne ispite.

Izbijanje industrijske akcije poredi se sa sedamdesetim godinama prošlog vijeka, kada se Velika Britanija suočila sa široko rasprostranjenim štrajkovima radnika, uključujući "zimu nezadovoljstva" 1978/79. godine.

Željeznički operateri, međutim, upozoravaju na prekide tokom cijele sedmice, a pruge koje nisu zahvaćene štrajkom i dalje moraju smanjiti usluge.

federalna.ba/Fena

željeznice Velika Britanija štrajk
Louis Blériot avion inžinjer La Manche Francuska Velika Britanija
0 01.08.2022 10:25
štrajk Sindikat Lufthansa pilot
0 31.07.2022 15:37
štrajk mašinovođa Velika Britanija uslovi rada
0 30.07.2022 20:30