Prilog: Irena Antić

Brisel: Dvodnevni samit Evropske unije

U Briselu je u toku dvodnevni Samit lidera Evropske unije, u čijem su fokusu rat u Ukrajini, snabdijevanje oružjem i planovi za nabavku municije za ukrajinsku vojsku, o čemu je ranije postignut dogovor. Ministri raspravljaju i o daljoj finansijskoj pomoći Kijevu. Samitu prisustvuje generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres). U Briselu boravi i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić, koji se, među ostalim, susreo sa komesarom Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem (Varhelyi) i komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson (Ylva Johansson).

 

Lideri zemalja Evropske unije razgovaraju o važnim geopolitičkim i globalnim pitanjima, ekonomiji, konkurentnosti industrije, bankarskoj i energetskoj krizi. U fokusu Samita je Ukrajina. Ministrima u Briselu, videovezom, iz Ukrajine će se obratiti predsjednik Volodimir Zelenski. Na agendi je i rasprava o nastavku podrške Evropske unije Ukrajini i isporuci municije i oružja.

 

Na samitu čelnika Evropske unije tražit će se odgovor i na problem konkurentnosti privrede EU-a naročito u svjetlu američkog akta o smanjenju inflacije i strahova da bi Unija mogla zaostati u ekonomskoj utakmici na globalnom nivou. Sutra će biti održan Samit zemalja eurozone na kojem će se razmatrati stanje banaka i stanje ekonomskog sistema kao i napori da se obuzda i snizi inflacija unutar Evropske unije. U Briselu boravi i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić. Radnu posjetu počeo je odvojenim sastancima sa komesarom Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem i komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson. U fokusu razgovora sa komesarom Vrheljijem bio je evropski put Bosne i Hercegovine i ispunjavanje obaveza sigurnosnog sektora u ovoj oblasti. Istaknuto je da dobijanje statusa kandidata BiH za članstvo u Evropskoj uniji treba iskoristiti da bi se ubrzalo ispunjavanje preporuka i uspostavljanje saradnje sa sigurnosnim agencijama Unije.

Ministar Nešić je naglasio da je za sigurnu i stabilnu budućnost regiona od presudnog značaja da bude ubrzan evropski put Bosne i Hercegovine.

Nešić je informirao Varheljija da su otklonjene i posljednje prepreke za uspostavu pune operativne saradnje sa EUROPOL-om, koja će biti ozvaničena otvaranjem kancelarije Kontakt tačke u Ministarstvu sigurnosti u maju i slanjem oficira za vezu sa EUROPOL-om u Hag. Također, razgovarano je o uspostavljanju saradnje sa FRONTEX-om, te je izražen optimizam u pogledu potpisivanja sporazuma o saradnji i s ovom evropskom agencijom. Tokom razgovora sa komesarkom za unutrašnje poslove Ilvom Johanson posebna pažnja je posvećena upravljanju migracijama i povratku migranata u zemlje porijekla. Nešić je naglasio da je BiH opredijeljena za intenzivniju saradnju sa zemaljama Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom u pristupu upravljanja migracijama, posebno na planu sprečavanja ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organiziranih kriminalnih grupa. Razgovarano je o zajedničkoj borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma te saradnji i jačanju borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

 

 

EU Federalni radio
sport Federalni radio
0 17.04.2024 00:02
Vijesti u 22 Federalni radio
0 16.04.2024 23:03
sport Federalni radio
0 16.04.2024 18:12
Vijesti u 17 Federalni radio
0 16.04.2024 17:04
Vijesti u 17 Federalni radio
0 16.04.2024 10:39
Vijesti u 12 Federalni radio
0 16.04.2024 10:37