videoprilog Adisa Mujdanovića (Federacija danas)

Brezovo Polje kod Brčkog: Povratničko mjesto sa brojnim problemima

Brojna su povratnička mjesta u Bosni i Hercegovini u koja se ne ulaže dovoljno. Građani opstaju samo zahvaljujući privatnoj poslovnoj inicijativi, dok većina njih odlazi ili se nikad ne vrati u svoj rodni kraj. Sličan primjer dolazi iz Brčko distrikta BiH, gdje se u mjestu Brezovo Polje povratnici suočavaju sa brojnim problemima.

Ermin Tirić proveo je preko 20 godina u Sjedinjenim Američkim Državama da bi se prije nekoliko godina odlučio vratiti u Brezovo Polje. Sada uspješno vodi farmu pilića i želi nastaviti da ulaže te kroz rad u Odboru razvija ovu brčansku mjesnu zajednicu. Međutim, otkrili su problem sa sumnjivom privatizacijom Zemljoradničke zadruge.

„To je sve, koliko sam ja upućen, nezakonito. Ništa crno na bijelo. Mi ćemo pokušati da vratimo ovo mjesto, jer došao je novi odbor. Neki stari članovi su ostali tu. Pokušat ćemo da oživimo ovo mjesto, da omladinu zadržimo ovdje koliko možemo, jer imamo resurse. Imamo rijeku, imamo državne zemlje 600-700 duluma“, kazao je Tirić, predsjednik Odbora MZ Brezovo Polje.

Brezovo Polje je malo povratničko mjesto sa atraktivnom obalom na rijeci Savi između Brčkog i Bijeljine. Mnogi su ga zbog rata napustili i nikada se više nisu vratili, tako da danas ima oko 500 stanovnika. Osjećaju se zapostavljeno, jer lokalne vlasti godinama ne ulažu u infrastrukturne projekte na području ove mjesne zajednice.

„Voda je najveći problem građana Brezovog Polja već 25 godina. Nije to više ni tehnička voda, a kamoli voda za piće. Grad nije pokazao sluh da to riješi, a mi nemamo mogućnost da dovršimo ono što smo nekada započeli“, kazao je Faruk Sejdulahović, predsjednik MZ Brezovo Polje.

U Brezovom Polju očekuju da se njihovi brojni problemi počnu rješavati, jer im je potrebna podrška vlasti da bi nastavili razvijati svoje mjesto koje ima veliki turistički potencijal. Postoji niz pozitivnih primjera uspješne privatne poslovne inicijative koja ih, ističu, sve ove godine drži na životu.

federalna.ba

Brezovo Polje Brčko povratnici
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko Zakon o socijalnom stanovanju
0 08.02.2023 21:53
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko Turska potres zemljotres
0 08.02.2023 19:55
vodostaj Sava Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH
0 26.01.2023 22:20
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko spomenik
0 12.01.2023 22:50